fbpx

E0 woning met infraroodverwarming

May 2016

Infraroodverwarming

Voor een klant die wou werken met infraroodverwarming kreeg MijnEPB.be de opdracht een EPB berekening op te maken waarbij een E-peil van 0 bekomen moest worden. Het is zonder de infraroodverwarming al geen evidente opdracht om tot een E-peil van 0 te komen, de keuze van verwarming zorgde voor een extra uitdaging.

 

Thermische isolatie

Om tot een E-peil van 0 te komen moet eerst en vooral de buitenschil goed worden ingepakt, zonder al te zeer af te wijken van de klassieke opbouw. Zo werd volgende isolatie voorzien:

  • Buitenmuren: 10 cm PUR + 24 cm minerale wol
  • Vloer: 12 cm gespoten PUR
  • Hellend dak: 10 cm PUR + 22 cm minerale wol
  • Ramen: Houten raamprofielen met driedubbel glas

Oververhitting

Ondanks de lichte constructie was de kans op oververhitting beperkt. Dit was grotendeels te danken aan het driedubbel glas met een lage g-waarde.

 

Verwarming

Doordat er elektrisch wordt verwarmd spreekt men niet meer van een centrale verwarming maar van een lokale verwarming. De warmte wordt immers opgewekt op de plaats waar de warmte wordt afgegeven. Het voordeel van de infraroodpanelen is dat deze met een elektronische regeling aan te sturen zijn, dit zorgt al voor een eerste voordeel ten opzichte van de klassieke elektrische verwarming.

Een tweede voordeel is dat de infraroodpanelen geen accumulatoren zijn, ook dit zorgt voor een bijkomend voordeel op vlak van rendement en E-peil. Men heeft immers geen bijkomende verliezen voor de opslag van de warmte.

 

Sanitair warm water

Het sanitaire warm water wordt voorzien voor het grootste deel door een zonneboiler met een collectoroppervlak van 4 m²

 

PV-panelen

Doordat infraroodverwarming nog steeds een elektrische verwarming is werd geopteerd voor een omvangrijke PV installatie. Het was de bedoeling om voldoende elektriciteit te kunnen produceren zodat het elektrische verbruik op jaarbasis volledig gecompenseerd wordt. Hiervoor werd er voor 10.000 Wp aan elektriciteit geplaatst en produceren ongeveer voor 8000 kWh aan elektriciteit op jaarbasis. Deze panelen liggen er ondertussen 2 jaar en compenseren meer dan het verbruik die nodig is om er te wonen en te verwarmen.

 

Ventilatie

Zonder een degelijk ventilatiesysteem is een E0 woning niet mogelijk. Daarom werd geopteerd voor een vraaggestuurd D-systeem waarbij de debieten werden gemeten en ingeregeld.

 

Luchtdichtheid

Doordat er werd gewerkt met een houtskeletwoning was het iets makkelijker dan bij een traditionele woning om deze zeer luchtdicht te krijgen. Voor de blowerdoortest werd een uitstekende waarde van 1.35 m³/u.m² behaald.

 

Bouwknopen

Dankzij de sterke technische kennis van de EPB-verslaggever konden heel wat bouwknopen vermeden worden. Deze werden in samenwerking met de architect en aannemer correct opgevolgd. De bouwknopen werden uitgerekend volgens methode B, namelijk de EPB-aanvaarde bouwknopen. Enkele bouwknopen konden niet vermeden worden zoals enkele raamaansluitingen, dorpels, schouw en vensterbank. Deze werden ingegeven als niet EPB-aanvaarde bouwknoop.

 

Gedetailleerde berekeningen

Waar de bouwheer of architect geen invloed op had was de methode van berekenen. Er zijn meerdere manieren mogelijk om het E-peil te berekenen. Hoe gedetailleerder er wordt gerekend, hoe complexer het allemaal wordt. Voor deze woning werd het onderste uit de kan gehaald en kreeg de bouwheer een duidelijk beeld van de oververhitting, interne warmtewinsten, zonnewinsten, passieve koeling, warmteverlies langs de bouwknopen, ventilatieverliezen, beschaduwing, … Deze manier van rekenen is intensief maar maakt het verschil dat nodig is om tot een degelijk E0-woning te komen.

Door de uitgebreide kennis van de ingenieurs van MijnEPB werd het voor de bouwheer mogelijk om met infraroodverwarming te komen tot zijn gewenste E-peil van 0.

 

Verder lezen? Lees hier alles over de premies die je krijgt bij een woning met laag E-peil.

Afbeelding Ilo Benelux

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be