fbpx

Gespoten PUR als vloerisolatie gevaarlijk?

Dec 2017

Is gespoten PUR gevaarlijk?

De vraag is of gespoten PUR gevaarlijk is zoals het tegenwoordig vooral als vloerisolatie wordt gebruikt. Het korte antwoord: We weten het niet zeker.

Er zijn geen wetenschappelijke artikels die aantonen dat dit gevaarlijk is of dat er langetermijngevolgen zijn voor gespoten vloerisolatie. Dit doet vermoeden dat de gevolgen van gespoten PUR niet zo gevaarlijk zijn. Toch duiken er steeds een aantal verhalen op waaruit het tegendeel zou blijken.

Voor de volledigheid sommen we deze op. Geen enkel verhaal is wetenschappelijk onderbouwd of voldoende onderzocht. We nemen geen standpunt in, we wijzen enkel op het bestaan van deze verhalen.

 

Verhalen uit de praktijk:

Op het nieuwsblad vond ik een ongefundeerd verhaal, wat niet wil zeggen dat het geen waar kan zijn. De link naar het artikel vind je helemaal onderaan. Enkele passages hieruit:

Het hele gezin, tot de hond aan toe, kreeg last van allerlei kwaaltjes. Dat ging van bloedneuzen tot diarree én constipatie, duizeligheid, hartstoornissen, maaglast, noem maar op.

 

Drie jaar na de isolatie van het huis kwamen ze terecht bij de Nederlandse Stichting Purslachtoffers. Via hen kregen ze verhalen van lotgenoten te horen, mensen bij wie de verplichte ventilatiemaatregelen na het isoleren niet genomen werden. De slachtoffers spraken van een mist van isocyanaat die in hun huis hing na de isolatie en door hen ingeademd werd. Zo werden ze allergisch voor de stof, die een bestanddeel is van Pur.

 

Het huis blijft echter een probleemzone. “Na 20 seconden zou Pur uitgehard moeten zijn, horen er geen gassen meer vrij te komen. Maar bij ons niet. Het gaat door, nu nog.”

 

De overheid wil niets weten van hun verhaal omdat ze isolatie met Pur subsidieert, maar ook alle bedrijven en verzekeraars zijn weigerachtig om de schade te erkennen. “Stel dat wordt erkend dat ze ziek zijn geworden door Pur, en alle andere slachtoffers ook: wat denk je dat dat gaat kosten”, vat de broer van Rick het samen. “Dat wordt koste wat kost niet erkend.”

 

Wenst u in uw bouw of verbouwing geen gespoten PUR te gebruiken? Neem dan zeker contact met ons op. Wij kunnen voor elke toepassing een alternatief of zelfs een ecologisch alternatief voorstellen.

 

Bron: Nieuwsblad

Foto: Isofloor

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be