fbpx

Transportverliezen voor elektriciteit

Jun 2017

Transportverliezen voor elektriciteit

Het staat vast dat we moeten overstappen op duurzame energie. Alleen stelt zich de vraag: hoe gaan we dat aanpakken? Eén manier zou kunnen zijn dat we allemaal zonnepanelen op ons dak plaatsen of een windmolen in onze tuin zetten. Het is al vlug duidelijk dat dit niet echt efficiënt is. Een andere mogelijkheid is energie transporteren van zonnecentrales uit bijvoorbeeld de woestijnen van Afrika. Maar is dit te realiseren? Wat zijn de transportverliezen? We bekijken het hier.

Transportverliezen - MijnEPB

 

Thermische zonnecentrales

Zoals eerder aangehaald is een mogelijke oplossing te onderzoeken om onze energie uit de woestijn van Afrika te halen. Dit is mogelijk door thermische zonnecentrales te bouwen. Deze energiecentrales kosten aanzienlijk minder dan produceren van fotovoltaïsche zonnecellen. Bovendien zijn ze met een rendement van 30% ook tot drie keer efficiënter. Er is echter een maar…

 

Europa komt niet in aanmerking.

In gebieden zoals België en Nederland en andere landen produceren ze in de winterperiode zo goed als geen energie. Enkel het zuiden van Spanje zou in aanmerking komen voor thermische zonnecentrales. We moeten het dus verder zoeken. De woestijn van Noord-Afrika komt hiervoor dus in beeld. Probleem: hoe gaan we die energie transporteren?

 

Hoogspanningslijnen

Er zijn een enorm aantal kilometers hoogspanningslijnen nodig om deze energie tot bij ons te brengen. In Europa alleen al tellen we meer dan 200.000 kilometer hoogspanningslijnen die de elektriciteit verder verdelen. Willen we alle elektriciteit importeren vanuit Noord-Afrika kan ingeschat worden dat we ca. 400.000 kilometer hoogspanningslijnen nodig hebben.

 

En wat met de transportverliezen?

De afstand om die energie uit Noord-Afrika te transporteren is al direct zo’n 3000 kilometer. Er is berekend dat elektriciteit via een hoogspanningsleiding een verlies heeft van 15% per duizend kilometer. Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat we dus een verlies van ca. 45% hebben. Een mogelijke redenering zou kunnen zijn dat – vermits het om gratis “brandstof” gaat – we meer centrales zouden bouwen in Noord-Afrika. Maar dan kom je ook niet verder dan een maximum capaciteit van 2 gigawatt. Voorlopig is energie transporteren vanuit Afrike geen optie net omwille van de verliezen. Er is nog heel wat onderzoek nodig alvorens dit mogelijk zal zijn.

 

Wacht je dit onderzoek liever niet af en wil je investeren in bijvoorbeeld eigen zonnepanelen? Neem dan zeker contact met ons voor advies op maat.

 

 

Foto: hoogspanningsforum.com

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be