fbpx

Hebben XPS en gespoten PUR nog een toekomst?

Feb 2018

Hebben XPS en gespoten PUR nog een toekomst?

XPS en gespoten PUR zijn al jaren een populair isolatiemateriaal. Vooral in situ gespoten PUR wordt in de bouwsector vaak gebruikt als thermische vloerisolatie. Dit gespoten polyurethaanschuim kan zeer snel, eenvoudig en zonder onderbrekingen aangebracht worden. Het heeft ook een zeer lage warmtegeleidbaarheid waardoor het zeer goed isoleert. Er zijn echter onheilspellende berichten dat dit populair isolatiemateriaal in de toekomst wel eens kan verdwijnen. In dit artikel leest u hier meer over.

Gespoten PUR_MijnEPB

Europese F-gas verordening (EU 517/2014)

In 2014 vaardigde het Europees parlement een F-gas verordening uit. Met deze verordening wil Europa het gebruik van HFK’s met GWP > 150 in XPS en in gespoten PUR tegen 2020 verbieden. Wat wil dit nu juist zeggen? HFK’s of fluorkoolwaterstoffen zijn stoffen die gebruikt worden als koelmiddel in koelkasten en airconditioning maar ook als blaasmiddel bij XPS en gespoten PUR. HFK’s waren in 2014 verantwoordelijk voor 1% van het broeikaseffect met het potentieel om dit tegen 2050 te zien oplopen tot 10%. Het getal GWP (global warming potential) is een relatieve maat die het aardopwarmingsvermogen van een broeikasgas aangeeft vergeleken met dat van CO2. Dus zoveelste hoger dit cijfer zoveelste slechter voor het milieu.

 

Welke maatregelen neemt de industrie?

Zowel de producenten van XPS en in-situ PUR als die van de HFK’s zijn op de hoogte van de Europese F-gas verordening. Deze laatste hebben ondertussen de nodige innovaties gedaan en nieuwe blaasmiddelen ontwikkelt. Deze HFO’s of hydrofluoro-olefins hebben een GWP van 1 en zijn dus volledig conform de F-gas wetgeving. Deze blaasmiddelen zijn ondertussen al beschikbaar voor zowel XPS als PUR. Verder zijn er ook producenten die geen HFK’s maar wel CO2 (GWP 1) als blaasmiddel gebruiken.

 

Alternatieven voor gespoten PUR

Liever geen PUR meer als vloerisolatie? Geen nood, er zijn alternatieven. Gespoten PUR kan bijvoorbeeld vervangen worden door EPS-korrels. De bekendste fabrikanten zijn RiBa-Plan en Betopor. Hou hierbij wel rekening met een toename van de isolatiedikte om de nodige eisen te halen:

  • 15 cm EPS-korrels (λ= 0,051 W/mK) komt overeen met 8 cm gespoten PUR (λ= 0,028 W/mK)
  • 19 cm EPS-korrels (λ= 0,051 W/mK) komt overeen met 10 cm gespoten PUR (λ= 0,028 W/mK)
  • 22 cm EPS-korrels (λ= 0,051 W/mK) komt overeen met 12 cm gespoten PUR (λ= 0,028 W/mK)

Wil je nog meer weten over PUR neem dan zeker een kijkje op onze website voor enkele andere artikels

Bron: energie bewust ontwerpen

 

Foto: aplusisolatie.be

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be