fbpx

Barsten in de gevel

Zorg dat kleine barsten in de gevel geen groot probleem worden

Scheuronderzoek is een essentieel onderdeel van het onderhoud en de inspectie van gebouwen. Het helpt om de structurele integriteit van een gebouw te waarborgen en potentiële veiligheidsrisico’s te identificeren. Door regelmatig scheuronderzoek uit te voeren, kunnen gebouweigenaren en beheerders problemen vroegtijdig opsporen en aanpakken, waardoor grote en kostbare reparaties voorkomen kunnen worden. Tot slot ontvang je een verslag waarin je de garantie krijg of de stabiliteit van het gebouw in het gedrang komt of niet.

Soorten barsten in Gebouwen

Barsten kunnen op verschillende plaatsen in een gebouw voorkomen en elk type scheur kan een andere oorzaak hebben. Hier zijn de meest voorkomende soorten scheuren die we tegenkomen:

Barsten in Gevels

Gevelscheuren kunnen ontstaan door temperatuurwisselingen, vochtproblemen of structurele bewegingen. Deze scheuren zijn vaak zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw en kunnen zowel cosmetisch als structureel van aard zijn.

Barsten aan Ramen en Deuren

Barsten rondom ramen en deuren kunnen wijzen op problemen met de fundering of structurele bewegingen. Deze scheuren kunnen ook ontstaan door het natuurlijke uitzetten en krimpen van materialen door weersomstandigheden. De openingen in muren zijn telkens de zwakste plaats. Van zodra je deze ziet en je contacteert een ingenieur, dan ben je er vroeg bij en kan de schade in veel gevallen beperkt blijven.

Barsten in Muren en Vloeren

Barsten in binnenmuren en vloeren kunnen door een breed scala aan factoren veroorzaakt worden, waaronder bouwfouten, materiaalzwakte, of veranderingen in de ondergrond. Deze scheuren kunnen een eerste indicatie zijn van een structureel probleem in de woning.

Barsten in Funderingen

Fundamentscheuren zijn bijzonder zorgwekkend omdat ze de stabiliteit van het hele gebouw kunnen aantasten. Ze kunnen ontstaan door grondbewegingen, waterinfiltratie, of een slechte bouwkwaliteit. Laat hier zeker naar kijken.

Scheuronderzoek - barsten in woning - MijnEPB

Oorzaken van Barsten in de gevel

Het begrijpen van de oorzaken van barsten is cruciaal voor het effectief aanpakken van deze problemen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

Structurele Oorzaken

Veranderingen in de belasting of beweging van het gebouw kunnen scheuren veroorzaken. Dit kan komen door toevoegingen aan het gebouw, verbouwingen of het verplaatsen van zware objecten binnen het gebouw.

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren zoals temperatuurwisselingen, vochtigheid en trillingen door verkeer of bouwactiviteiten kunnen scheuren in een gebouw veroorzaken of verergeren.

Materiaalfouten

Gebrekkige of verouderde bouwmaterialen kunnen na verloop van tijd scheuren veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van slechte mengverhoudingen in beton of mortel.

Bouwtechnische Gebreken

Fouten tijdens de bouw, zoals onjuiste funderingstechnieken of onvoldoende wapening in betonnen structuren, kunnen scheuren veroorzaken.

Gebouwveroudering en Slijtage

Naarmate een gebouw ouder wordt, kunnen materialen uitzetten, krimpen en uiteindelijk scheuren vertonen door slijtage en veroudering.

 

Impact van Barsten in de gevel

Barsten in gebouwen kunnen verschillende negatieve gevolgen hebben, waaronder:

Esthetische Impact

Barsten in de gevel kunnen het uiterlijk van een gebouw aantasten en de waarde ervan verminderen. Ze kunnen ook een negatieve indruk achterlaten bij bezoekers of potentiële kopers.

Structurele en Veiligheidsrisico’s

Ernstige barsten in de gevel kunnen wijzen op structurele problemen die de veiligheid van de bewoners of gebruikers in gevaar kunnen brengen. Dit is vooral zorgwekkend in oudere gebouwen of gebouwen die blootgesteld zijn aan zware belastingen.

Invloed op de Waarde van het Gebouw

Barsten in de gevel kunnen de marktwaarde van een gebouw aanzienlijk verlagen, vooral als ze wijzen op onderliggende structurele problemen.

Invloed op het Binnenklimaat en de Energie-efficiëntie

Barsten kunnen leiden tot vochtproblemen, tocht en warmteverlies, wat de energie-efficiëntie van een gebouw negatief beïnvloedt en kan leiden tot hogere energiekosten.

 

Diagnose en Analyse

Het uitvoeren van een grondige diagnose en analyse van scheuren is een cruciale stap in barstonderzoek. Hier zijn enkele methoden die vaak worden gebruikt:

Inspectiemethoden

Visuele inspectie is de eerste stap bij het beoordelen van scheuren. Dit omvat het documenteren van de locatie, grootte en het patroon van de scheuren.

Gebruik van Technologie

Geavanceerde technologieën zoals drones voor het inspecteren van moeilijk bereikbare plaatsen, en thermografie om verborgen scheuren en vochtproblemen op te sporen, worden steeds vaker ingezet. Zelf beschikken wij ook over scheurmeters, lasermeters en drones die de vaststellingen kunnen doen.

Documentatie en Monitoring

Het bijhouden van gedetailleerde documentatie en regelmatige monitoring van scheuren helpt om de progressie van scheuren te volgen en tijdig in te grijpen als de situatie verslechtert.

 

Oplossingen en Herstelmethoden

Afhankelijk van de oorzaak en ernst van de scheuren, zijn er verschillende herstelmethoden beschikbaar:

Preventieve Maatregelen

Het uitvoeren van regelmatig onderhoud en het implementeren van preventieve maatregelen kan helpen om scheuren te voorkomen. Dit omvat het verbeteren van de afwatering rondom het gebouw en het controleren van de structurele belasting.

Reparatie van Bestaande Scheuren

Voor kleinere scheuren kunnen vulmiddelen en reparatiemortel worden gebruikt. Bij grotere scheuren is het soms nodig om structurele versterkingen aan te brengen.

Versterking van de Structuur

In sommige gevallen is het noodzakelijk om de gehele structuur te versterken. Dit kan door middel van het aanbrengen van extra steunbalken, het verstevigen van funderingen of het vervangen van verouderde materialen.

Gebruik van Innovatieve Materialen en Technieken

Nieuwe materialen en technieken, zoals koolstofvezelversterkingen of epoxy-injecties, bieden effectieve oplossingen voor het repareren en versterken van scheuren.

 

Onderhoud en Preventie

Regelmatig onderhoud en preventieve maatregelen zijn essentieel om scheuren in gebouwen te voorkomen:

Regelmatig Onderhoudsprogramma

Een goed onderhoudsprogramma omvat regelmatige inspecties en tijdige reparaties van kleine scheuren voordat ze ernstiger worden.

Monitoring en Vroege Detectie

Het gebruik van monitoringapparatuur kan helpen bij het vroegtijdig detecteren van scheuren en het nemen van preventieve maatregelen. Ook scheuropvolging is iets wat frequent wordt aanbevolen, hierbij worden de scheuren volgens een bepaalde methode opgevolgd zodat je kan nagaan of de scheuren seizoensgebonden zijn of niet.

 

Ter Conclusie

Scheuronderzoek is een essentieel onderdeel van het onderhoud en de veiligheid van gebouwen. Door regelmatig scheuronderzoek uit te voeren en proactief maatregelen te nemen, kunnen gebouweigenaren en beheerders de levensduur van hun gebouwen verlengen en de veiligheid van de gebruikers waarborgen. Blijf alert op tekenen van scheuren en schakel tijdig professionele hulp in om structurele problemen te voorkomen.

Aarzel zeker niet om contact op te nemen met ons voor meer info, voor een offerte of om een afspraak te maken om ter plaatse te komen in het kader van een scheuronderzoek.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be