fbpx

Dynamische gebouwstudie voor meer comfort

aug 2018

Dynamische gebouwstudie voor meer comfort

De EPB regels worden steeds strenger: isolatieverplichtingen stijgen, eisen tot luchtdicht bouwen gaan omhoog,… Dit alles kan leiden tot mogelijke comfortproblemen na de ingebruikname van uw gebouw., zoals té hoge temperaturen binnenshuis in de zomer. Deze problemen kunnen vermeden worden door een dynamische gebouwstudie uit te laten voeren. Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je verder in dit artikel.

dynamische-gebouwstudie-MijnEPB

Preventief te werk gaan

Mogelijke comfortproblemen in verband met energieprestaties kunnen reeds in de ontwerpfase van uw woning ontdekt worden met behulp van een dynamische gebouwstudie. Dit wordt ook wel een comfortsimulatie genoemd. Hierbij wordt uw energieverbruik in kaart gebracht a.d.h.v. een 3-D simulatie op de computer. Deze rekenmethode houdt rekening met de kenmerken van het gebouw zelf zoals oriëntatie van de ramen, HVAC, bouwmaterialen,… maar ook met externe factoren (verduistering, buitentemperatuur,…) en interne factoren zoals apparaten en verlichting. Via al deze factoren kan het binnencomfort van uw gebouw op uurbasis over een standaard jaar berekend worden. Hierbij kunt u ook advies krijgen over mogelijke aanpassingen om uw comfort in de woning, nadat deze volledig is afgewerkt, optimaal te verhogen.

Dynamische gebouwstudie voor elke ruimte

Een dynamische studie houdt rekening met alle factoren. Dit betekent dat de berekening ook veel gedetailleerder gebeurt dan bij eender welk ander rekenpakket. Elke ruimte wordt afzonderlijk berekend om zo correct beeld te kunnen weergeven van alle energieprestaties. Op die manier kent u voor elk lokaal het energieverbruik, vermogen en het comfort, nog voor de start van de bouw. Dit biedt u de mogelijkheid de woning volledig te optimaliseren tijdens het voorontwerp.

Ervaring vereist

Een dynamische simulatie vereist heel wat ervaring om dit correct te kunnen uitvoeren. Kies daarom voor een ervaren specialist die uw simulatie op de juiste wijze uitvoert. Het kan een groot verschil betekenen voor u en de dynamiek van uw gebouw later dus reden te meer om dit zeker goed te doen.

Resultaat dat echt telt

Dynamische gebouwstudies geven u een écht beeld over het comfort en energieverbruik van het gebouw. U krijgt realistische vermogens, de temperaturen voor alle lokalen en het verbruik voor verschillende scenario’s. Uw gebouwstudie is dus zeker en vast de investering waard!

Ben je geïnteresseerd in zo’n dynamische bouwstudie of heb je vragen over uw energieverbruik en hoe je dit kunt optimaliseren? Neem gerust een kijkje op onze website of contacteer ons voor vrijblijvend advies op maat.

Foto: http://slideplayer.com/slide/10511172/

Contacteer ons per telefoon voor een vrijblijvende offerte 0497 53 84 10

Contacteer ons per mail voor een vrijblijvende offerte info@moduul.be