fbpx

EPB eisen 2018 – S-peil én strengere eisen!

Sep 2017

EPB eisen 2018 – S-peil én strengere eisen!

Het einde van het jaar is in zicht en binnenkort mag u als architect en bouwheer opnieuw strengere EPB eisen (2018) op vlak van isolatie en ventilatie verwachten. Om geleidelijk te evolueren naar de eis voor bijna-energieneutrale gebouwen in 2021, daalt volgend jaar het maximaal toegelaten E-peil. Er komt ook een vernieuwing: voor woningen wordt het S-peil (schil-peil) geïntroduceerd! Loont het de moeite om de bouwaanvraag nog voor 1 januari 2018 in te dienen? We zoeken het uit.

 

verschillen 2017_2018_MijnEPB

 

Het E-peil in 2018: strenger voor alle nieuwe gebouwen

Voor nieuwe residentiële gebouwen (woningen, appartementen, studio’s…) daalt het maximale E-peil met 10 punten. Het kritieke cijfer wordt dus E40. Het theoretisch energiegebruik zal daarvoor minstens 20% moeten dalen: meer zonnepanelen en meer isolatie zullen broodnodig zijn. Dat impliceert ook een initiële meerkost die slechts deels wordt terugverdiend door de lagere energiefactuur.

Ook voor niet-residentiële gebouwen (zoals kantoren, scholen, ziekenhuizen…) die vallen onder de in 2017 ingevoerde EPN-normen daalt het maximale E-peil. De limiet is afhankelijk van de functiesamenstelling van het gebouw: voor sommige functies daalt het maximale E-peil met 5 tot 25 punten in vergelijking met 2017!

De 10% strengere eis indien er geen of niet voldoende hernieuwbare energie aanwezig is, blijft geldig. Het nodige E-peil ligt dan op E36 i.p.v. E45. Door deze daling met 9 E-peilpunten verwachten we dat ook appartementen vaak een individuele installatie aan zonnepanelen mét individuele omvormer nodig zullen hebben. Enkel met een zeer goed ventilatiesysteem, extra aandacht voor luchtdichtheid en meer isolatie is dit te voorkomen.

 

Eisen voor renovaties

Voor renovaties wordt nog steeds geen E- of K-peil berekend. Voor ingrijpend energetische renovaties blijft het maximale E-peil gelijk.
Om aan de eisen voor hernieuwbare energie te voldoen, is wel een extra inspanning nodig. Voor huidige nieuwbouwwoningen moet de opbrengst van zonnepanelen en zonnecollectoren meer dan 15 kWh/jaar per m² vloeroppervlak bedragen. Deze eis wordt voor bouwaanvragen ingediend na 1 januari 2018 ook toegepast op nieuwe, niet-residentiële gebouwen en ingrijpende energetische renovaties. Vooral de stijging voor ingrijpende energetische renovaties is opvallend:

  • bouwaanvraag voor 1 maart 2017: geen eisen
  • bouwaanvraag na 1 maart 2017: minimaal 10 kWh/jaar per m² vloeroppervlak
  • bouwaanvraag na 1 januari 2018: minimaal 15 kWh/jaar per m² vloeroppervlak

Het nieuwe S-peil

Voor woningen verdwijnt een vertrouwde parameter: het K-peil zal niet meer berekend worden voor woningen en niet-residentiële gebouwen (met uitzondering van industriegebouwen). Als alternatief komt het S-peil of schilpeil voor woningen!
Het doel is om de isolatiegraad van een gebouw eerlijker te benaderen. Kleine volumes worden niet zoals bij het K-peil benadeeld. Het is ook meer dan enkel een isolatie-peil: de netto-energiebehoefte en de luchtdichtheid hebben samen met de gebruikte isolatiematerialen invloed op dit berekende cijfer. In tegenstelling tot het K-peil kan het cijfer bovendien verschillend zijn voor elk appartement of woon-eenheid binnen het project.

Wijzigingen EPB S-peil mijnEPB

 

Welk S-peil moet gehaald worden?

Het precieze cijfer is 3 maand voor ingebruikname nog niet bekend gemaakt. Uit de eerder opgestelde conceptnota zou de limiet tot 31/12/2020 op S31 liggen en zal vanaf 01/01/2021 de norm op S28 komen te liggen.
We verwachten dat het S-peil een stuk moeilijker te behalen valt dan het huidige K-peil. Indien een groot van de gevel uit ramen bestaat wordt de keuze voor driedubbel glas een noodzaak.

 

Vereenvoudiging van wetgeving

Niet alles wordt strenger in de nieuwe regelgeving. Zo worden de eisen voor warmtepompen, zonnepanelen en zonnecollectoren iets eenvoudiger.
Warmtepompen moeten voor bouwaanvragen na 2013 een Seasonal Performance Factor (SPF) van 4 of hoger behalen om te voldoen als een minimum aandeel hernieuwbare energie. Dit rendement viel vooral voor lucht-lucht en lucht-water warmtepompen moeilijk te behalen. Vanaf een bouwaanvraag na 1 januari 2018 is dit niet meer nodig. Let wel op: hoe hoger het rendement, hoe lager het E-peil nog steeds zal zijn.
Ook zonnepanelen en zonnecollectoren die gericht zijn naar het noordoosten, noorden of noordwesten worden meegeteld als hernieuwbare energie. Bestaande zonnepanelen mogen ook in rekening gebracht worden bij ingrijpende energetische renovaties

 

Conclusie: bouwaanvraag indienen voor 2018?

In het geval van nieuwbouwprojecten zijn de eisen in 2018 een stuk strenger: het E-peil daalt, het S-peil wordt een moeilijker te behalen eis dan het K-peil. Enkel bij de keuze voor een warmtepomp kan het later indienen van de bouwaanvraag voordeel opleveren.
Gaat u (ingrijpend) renoveren? Dan wijzigt er heel erg weinig en zal de investeringskost tussen een bouwaanvraag ingediend in 2017 en in 2018 nauwelijks voelbaar zijn.

 

Heeft u na het lezen van dit artikel beslist om uw bouwaanvraag dit jaar nog in te dienen? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een vrijblijvende offerte voor uw EPB, VC en ventilatieverslaggeving.

Hier kan je meer uitleg vinden over het S-peil of schil-peil.

bronnen:
energiesparen.be
Conceptnota EPW 2018 en EPN 2018
Permanente vorming 2017 voor EPB-verslaggever

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be