fbpx

Hittegolf blijkt toch niet zo voordelig voor zonnepanelen

Jun 2020

Tijdens een hittegolf zijn de dagen zeer zonnig en warm. Hoewel zonnepaneleneigenaars hierbij zich al gauw in de handen wrijven, blijkt een hittegolf toch niet zo positief voor de productie van zonne-energie. Bij te hoge temperaturen daalt het rendement en wordt er minder stroom toegelaten op de hoogspanningskabels.

Hitte heeft impact op werking zonnepanelen

Tijdens een hittegolf zijn de dagen zeer zonnig en zou men al snel durven denken dat dit goed nieuws is voor zonnepaneleneigenaars. Toch blijkt dat de warme temperaturen niet altijd zo voordelig zijn. Integendeel, vanaf dat de temperatuur de 25 °C overschrijdt, daalt de efficiëntie van zonnepanelen volgens experts. Per bijkomende graad verlies je tot 0,4% efficiëntie. Tijdens een hittegolf lopen de temperaturen op tot boven de 30 °C, en werken de zonnepanelen al snel 2% minder goed. Een tweede gevolg van dergelijke hittegolven is het ophopen van stof op de zonnecellen. Hierdoor kunnen de zonnestralen minder goed opgevangen worden en daalt de efficiëntie ook. Men raadt echter wel af om zelf je zonnepanelen te gaan afstoffen. Door de wrijving kunnen de zonnecellen beschadigd worden en doe je er dus zeker geen goed aan. Het is beter om te wachten tot het eens goed regent.

Elektriciteitsvoorziening wordt verminderd tijdens warme dagen

Naast de dalende efficiëntie van zonnepanelen is er ook een daling in elektriciteitsvoorziening op hoogspanningskabels. Dit is om doorhanging van de kabels te vermijden. Hoe meer stroom door de kabels loopt, hoe warmer ze worden, en hoe meer ze dus uitzetten en doorhangen. Tijdens een hittegolf is dit effect nog groter en zal men de capaciteit ongeveer 5 à 6 procent verminderen. Dit is een ingebouwde veiligheid en gebeurt automatisch. Toch heeft dit geen merkbaar effect op de elektriciteitsbevoorrading. Tijdens de zomer is het verbruik sowieso al minder.

Meer informatie over hernieuwbare energie vind je terug op onze website. Ben je op zoek naar een professionele EPB, VC of ventilatieverslaggever? Neem dan zeker contact op met ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/228972/Zon-zon-en-nog-meer-zon-tweede-hittegolf-op-komst

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be