fbpx

Laagenergiewoning met praktijkruimte

Oct 2014

Deze laagenergiewoning scoort zeer goed door optimalisatie van zonnewinsten, passieve koeling en oriëntatie. Er werd bijzonder veel aandacht besteed aan de isolatiekeuzes. Zo werd er geopteerd voor 25 cm cellulose in de muren en daken.

laagenergiewoning EPB

Technieken laagenergiewoning

Om tot een laagenergiewoning te komen moet er een extra inspanning worden gedaan op vlak van technieken. Het E-peil werd bijkomend verlaagd door het plaatsen van een zonneboiler, PV-panelen en een grond/water warmtepomp. Er wordt verwarmd door de warmtepomp, deze geeft zijn warmte af via de vloerverwarming. Als ventilatiesysteem werd gekozen voor een D-systeem met warmterecuperatie waarbij de debieten worden gemeten en ingeregeld.

 

Oververhitting

De oververhitting was door de strategische plaatsing van een tuinmuur reeds beperkt. Ook is er rondom het laagste platte dak een oversteek die voldoende groot is om schaduw te werpen op het glas wanneer de zon hoog staat. Op de Zuidkant werd zonnewerende dubbele beglazing voorzien met een U-waarde van 0.8 W/m²K en een zonnetoetredingsfactor van 0.49. Op deze manier is de kans op oververhitting 0%.

De architect van deze woning: Kruijne

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be