fbpx

Pelletkachel als hoofdverwarming binnen EPB

Mar 2023

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een type kachel die pellets gebruikt als brandstof. Pellets zijn kleine houtstofballetjes die vaak gemaakt zijn van samengeperst houtafval. De kachel op basis van pellets verwarmt de ruimte door de pellets te verbranden en de warmte af te geven aan de omgeving.

 

Kan een pelletkachel als hoofdverwarming worden gebruikt?

Ja, het is sinds enkele jaren mogelijk om een pelletkachel te gebruiken als hoofdverwarming in een woning, mits aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Dit is vastgelegd in de EPB-verslaggeving (Energieprestatie van Gebouwen), die regelt hoe energiezuinig een gebouw moet zijn.

Om een kachel op bais van pellets te kunnen gebruiken als hoofdverwarming, moet deze voldoen aan enkele specifieke eisen. Zo moet de kachel voldoen aan de norm EN 303-5 en mag de kachel niet ouder zijn dan 5 jaar. Daarnaast moet de pelletkachel een gesloten verbrandingskamer hebben.

Pelletkachel als hoofdverwarming binnen epb - MijnEPB

Indien aan al deze voorwaarden voldaan wordt, kan een pelletkachel worden gebruikt als hoofdverwarming in een woning. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame en betaalbare verwarming, aangezien pelletkachels vaak goedkoper zijn in aanschaf en gebruik dan andere verwarmingssystemen.

Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat een pelletkachel regelmatig onderhoud nodig heeft en dat er beperkingen zijn wat betreft de hoeveelheid warmte die een pelletkachel kan produceren. Daarom is het aan te raden om goed na te denken over de juiste verwarmingsoplossing voor jouw woning, in samenspraak met een erkende EPB-verslaggever.

 

Pelletkachel en sanitair warm water

Pelletkachels zijn niet alleen geschikt als hoofdverwarming voor woningen, maar kunnen ook instaan voor de productie van sanitair warm water. Dit is mogelijk dankzij een geïntegreerd boilersysteem, dat de warmte van de kachel gebruikt om water op te warmen.

In de EPB-verslaggeving wordt rekening gehouden met de energie-efficientie van het toestel en de manier waarop warm water wordt opgewekt. Een pelletkachel kan hiervoor dus een interessante optie zijn.

 

Verbruik van een pelletkachel

Het verbruik van pellets kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en efficiëntie van de kachel, de hoeveelheid isolatie in de ruimte waar de kachel staat, en het klimaat. In het algemeen kan een pelletkachel tussen de 1 en 3 kilo pellets per uur verbruiken.

 

EPB-verslag met pelletkachel als hoofdverwarming

Met MijnEPB heeft u een betrouwbare partner om u te helpen bij het opmaken van een EPB-verslag waarbij een pelletkachel als hoofdverwarming kan worden gebruikt. Onze deskundigen zijn op de hoogte van de nieuwste wetgeving en kennen de juiste normen en criteria om de energie-efficientie van een pelletkachel te bepalen. Zo kunt u er zeker van zijn dat u voldoet aan de EPB-eisen. Bovendien kan een pelletkachel ook instaan voor het opwekken van sanitair warm water. Laat MijnEPB u adviseren over de mogelijkheden en contacteer ons vandaag nog voor meer informatie.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be