fbpx

Pelletkachels voor duurzame en efficiënte verwarming

Nov 2017

Pelletkachels voor duurzame en efficiënte verwarming

In pelletkachels worden pellets –vervaardigd uit afvalhout of biomassa- verbrand, waarbij de vrijgekomen energie gebruikt wordt voor het verwarmen van residentiële en industriële gebouwen. Gezien dit systeem reeds volledig geautomatiseerd is en een rendement van maar liefst 97% (!) kan bekomen worden, vormen pelletkachels een uitstekende alternatieve en milieuvriendelijke energiebron. Deze techniek wordt beschouwd als CO2-neutraal. Dit wil zeggen dat tijdens de verbranding van de pellets evenveel CO2 vrijkomt dan de hoeveelheid die de boom tijdens zijn levensduur uit de lucht heeft opgenomen. De vrijgekomen warmte kan overgedragen worden op lucht, water of een combinatie van beide. Hierdoor kan dit systeem onder andere gebruikt worden als warmtebron voor een centrale verwarmingsinstallatie of vloerverwarming. Ben je op zoek naar een milieuvriendelijk en betaalbaar alternatief voor gaskachels en gasbranders, dan kan een pelletkachel de ideale oplossing zijn!

Pelletkachels-MijnEPB

 

Hoe werkt zo’n pelletkachel en wat zijn de voordelen?

In een pelletkachel worden gecomprimeerde pellets (vervaardigd uit hout of eender welk ander koolstofhoudend materiaal) uit een ingebouwd reservoir automatisch gedoseerd in een verbrandingsruimte. Dit wordt ook wel de ‘vuurkorf’ genoemd. Hierdoor wordt een zeer gecontroleerde hoeveelheid warmte ontwikkeld.  Deze warmte komt via een ventilator in de woning terecht, of wordt gebruikt als energiebron voor de centrale verwarming. Verder zorgen de ingebouwde thermostaat en het automatisch ontstekingsmechanisme voor een zeer hoog gebruikscomfort. Deze pellets kunnen vrij goedkoop worden aangekocht en eenvoudig worden opgeslagen in een droge ruimte. De verbranding van de pellets is optimaal, waardoor een minimale hoeveelheid as wordt gevormd en geen stank of roetresten in de woning terecht komen. De gevormde rookgassen worden via een aparte uitlaat afgevoerd. Dankzij de verscheidene ingebouwde temperatuur en druksensoren, en de relatief koude buitenkant van de pelletkachel, wordt een goede veiligheid gegarandeerd.

Wat zijn de eventuele nadelen van dit systeem?

In vergelijking met standaard houtkachels zijn pelletkachels een stuk duurder, wat vooral te wijten is aan de ingebouwde technologie. Toch zullen het hoog rendement en zuinig verbruik van dit systeem leiden tot een lagere energiefactuur, wat uiteindelijk snel de duurdere aankoopprijs compenseert.

Restassen moeten op regelmatige basis handmatig verwijderd worden. Een jaarlijks onderhoud van een pelletkachel is verplicht en vergt toch wat meer werk dan een klassieke houtkachel. Het onderhoud hangt ook sterk af van de kwaliteit van de gebruikte pellets. Minder kwalitatieve pellets leiden tot een hogere ontwikkeling van roet en restassen. Hierdoor wordt de levensduur van de inwendige technologie aanzienlijk beïnvloedt. Tenslotte kunnen sommige pelletkachels vrij veel lawaai maken, wat bij de aankoop zeker dient overwogen te worden.

Wil je meer te weten te komen over duurzame en rendabele energiesystemen of heb je vragen over jouw eigen energieverbruik? Surf dan snel naar www.mijnepb.be voor meer informatie.

Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Pellet_stove

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be