fbpx

Opmaken van VGM-plan door aannemers

Apr 2018

VGM-plan opmaken voor aannemers

Bij aanvang van bouw of -sloopwerken kunt u als (onder)aannemer gevraagd worden om een VGM-plan (Veiligheid-Gezondheid-Milieu) op te stellen. Hierin worden verscheidene aspecten van het project vastgelegd, zoals beheersmaatregelen, risico’s, taken en verantwoordelijkheden. Zowel de opdrachtgever als de aannemer moeten deze zaken inschatten en uiteindelijk een overeenstemming te bereiken over de specifieke risico’s en de maatregelen die moeten genomen worden voor aanvang van het project. Mijn EPB biedt hulp aan bij het opstellen van dergelijk plan.

VGM-plan-MijnEPB

Wanneer moet een VGM-plan opgemaakt worden?

Het VGM-plan is een volledige omschrijving van het project met alle risico’s die hieraan verbonden zijn. Hierin wordt gefocust op de projectomschrijving, veiligheid, gezondheid, milieu en noodprocedures. Men is verplicht om een zo’n plan opstellen wanneer minimaal één van deze punten van toepassing is:

  • de doorlooptijd van het project bedraagt 30 dagen of meer waarbij er minimum 20 medewerkers inclusief onderaannemers actief zijn.
  • de aanneemsom bedraagt meer dan 350.000 euro
  • er is sprake van een verhoogd risico
  • het project beslaat in zijn geheel meer dan 500 mandagen
  • de opdrachtgever heeft hier specifiek om gevraagd

Mijn EPB helpt u bij het opstellen van een VGM-plan

Er wordt aangeraden om dergelijk plan op te stellen in samenwerking met een ervaren instantie. Vraag de nodige ondersteuning indien u niet meteen weet hoe aan het plan te beginnen. Elk project is uniek, net zoals de inhoud van elk VGM-plan. Hierbij kan Mijn EPB u verder helpen. Via Mijn EPB wordt er gezorgd voor een correct en transparant plan op maat van elk project.

Opgelet!

Elke werkgever op de bouwwerf blijft zelf verantwoordelijk voor het naleven van de wetgeving die betrekking heeft op veiligheid van werknemers. Dit betekent dat je een VGM-plan kunt laten opstellen maar uiteindelijk zelf steeds moet zorgen dat alle nodige veiligheidsmaatregelen en wettelijke normen perfect nageleefd worden.

Wens je hulp bij het opstellen van een VGM-plan? Contacteer ons gerust voor advies en een vrijblijvende offerte.

Foto: http://www.bwaste.nl/news/bwaste-international-bv-vca-gecertificeerd/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be