fbpx

Mijn vijver als warmtebron voor mijn warmtepomp

Apr 2020

In Vlaanderen kiezen steeds meer mensen voor een warmtepomp als groene energiebron. In plaats van warmte uit de bodem te halen kun je nu ook een vijver als warmtebron gebruiken voor jouw warmtepomp. Hierbij haal je energie uit het water en zet de warmtepomp deze om van lage temperatuur naar hoge temperatuur. Naast verwarmen kan je dit systeem zelfs ook gebruiken om te koelen. Deze eindeloze voorraad van energie brengt dus heel wat voordelen met zich mee.

Uw vijver als eindeloze energievoorraad

Bij de installatie van een warmtepomp haal je de energie meestal uit de bodem. Hiervoor moet je meestal zeer diepe boringen laten uitvoeren die vaak technische problemen en hoge kosten met zich meebrengen. Een goed alternatief hiervoor is wanneer je de nodige energie uit water haalt. De vijver in jouw tuin kan dus dienen als eindeloze energiebron voor jouw warmtepomp. Hiervoor moet wel een continue toevoer van water uit de bodem in de vijver aanwezig zijn.

SolarPro is het bedrijf dat als eerste een project volledig uitwerkte om een vijver als warmtebron te gebruiken. De warmte wordt met een warmtewisselaar uit het water gehaald en naar de warmtepomp gestuurd. Hier wordt de energie op lage temperatuur omgezet naar energie op hoge temperatuur. Deze warmte kan dus in een woning gebruikt worden voor verwarming of het verwarmen van sanitair water.

Ook koeling is mogelijk

Dit systeem kan ook beruikt worden om passief te koelen. Hiervoor heb je slechts twee kleine energiezuinig pompjes nodig die een water/glycol mengsel van de vijverwisselaar en water van de vloerverwarming rondpompen. Op jaarbasis kost dit slechts 30 euro! Het spreekt dan ook voor zich dat dit systeem heel voordelig is. Ook het toepassingsgebied is heel breed. Denk maar aan energievoorziening voor woonboten, energie onttrekken uit grotten, enz…

Is dit systeem geschikt voor mijn vijver?

Indien je geïnteresseerd bent in dit project, kun je steeds terecht bij Solarpro voor meer informatie. Naast het installeren van warmtewisselaars in vijvers beschikken zij ook over een geothermische boormachine.

Wil je meer te weten komen over hernieuwbare energiebronnen? Neem dan zeker een kijkje op onze website. Ben je op zoek naar een gekwalificeerd EPB, VC of ventilatieverslaggever? Neem gerust contact op met ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: http://geothermalheatrinzan.blogspot.com/2017/04/slim-jim-geothermal-heat-exchanger.html

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be