fbpx

de zonnetoetredingsfactor of ZTA uitgelegd

May 2014

De g-waarde of de zonnetoetredingsfactor (ZTA) speelt een belangrijke rol bij woningen die last hebben van oververhitting. De g-waarde van het glas is de verhouding tussen de invallende zonnestraling en de binnenkomende zonnestraling. Hoe lager de g-waarde, hoe minder zonnestralen er dus in de woning komen.

Wist je dat...

MijnEPB werkt met een commissiesysteem? Beveel ons aan bij je vrienden en word onze ambassadeur! Wanneer je contactpersoon de offerte bevestigt onvang je van ons 4% commissie.

Zonnetoetredingsfactor = g-waarde

In de EPB-verslaggeving wordt rekening gehouden met de zonnewinsten, deze kunnen ervoor zorgen dat de woning oververhit. Dit heeft een nadelige invloed op het E-peil omdat men rekening houdt met eventuele koeling. Hoe hoger de oververhitting, hoe groter de kans dat er gekoeld zal worden. Deze eventuele koeling – meestal in de vorm van een airco – zorgt voor vrij veel elektriciteitsverbruik. Het is net dit verbruik dat zorgt voor een verhoging van het E-peil (het E-peil is een maat voor de energieprestatie van de woning). Het heeft geen invloed op het K-peil of thermische isolatiewaarde van de woning.

 

Oververhitting beperken

Het verschil tussen glas met een g-waarde van 0,75 en een g-waarde van 0,25 is zeer groot. Het glas met een g-waarde van 0,25 zal slechts 25 % van alle invallende zonnestralen doorlaten. Oververhitting kan worden beperkt door glas met een lagere g-waarde, andere oplossingen zijn het inbrengen van beschaduwing en rekening houden met passieve koeling (extra gaan ventileren wanneer het buiten kouder is dan binnen). Deze schaduw kan afkomstig zijn van bomen, gebouwen, oversteken, luifels of zonwering.

 

Lichttoetredingsfactor

De zonnetoetredingsfactor wordt vaak verward met de lichttransmissie of lichttoetredingsfactor (LTA). Het is dus niet altijd zo dat wanneer er minder zonnestralen binnen kunnen komen (lage g-waarde) er ook minder licht kan binnenkomen (LTA). Het verschil hierin zit in de filtering van de frequentie van de zonnestralen. Warmtestraling ligt vooral in het onzichtbare infrarode gebied, lichttransmissie ligt in het zichtbare gebied.

 

Wat is een courante g-waarde?

De waardes voor de zonnetoetredingsfactor of g-waarde is steeds specifiek per glassoort. Naast het standaard glas is er ook zonnewerend glas op de markt die dankzij een  extra coating minder zonnestralen doorlaat. Dit leidt ook vaak tot een daling van de lichttoetreding.

De g-waarde wijzigt ook door een variërende warmtedoorgangscoëfficiënt of U-waarde. Hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,1 W/m²K (de maximumwaarde voor bouwaanvragen na 1 januari 2016)  heeft vaak een g-waarde tussen 0,65 en 0,75. Steeds meer wordt glas met een U-waarde van 1,0 W/m²K gebruikt en deze heeft een lagere g-waarde van 0,5.

Daarnaast is er nog zonnewerend glas, soms ook vierseizoensglas genoemd. De g-waarde daalt dan tot onder 0,4.

 

Enkel glas binnenkort verboden?

Wist je dat er vanaf 2020 een nieuwe glasnorm binnen België van toepassing zal zijn? Vanaf dan zullen woning of appartementen met enkel glas niet meer verhuurd kunnen worden. Lees hier meer over waarom enkel glas binnenkort verboden wordt.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be