fbpx

Aardgasaansluiting wordt duurder. Is er nog aardgas?

Mar 2017

De energiedistriutienetbeheerders Eandis en Infrax hebben de voorbij jaren tientallen miljoenen geïnvesteerd om in gans Vlaanderen aardgas netten aan te leggen.  In 2009 werd hiervoor een energiedecreet goedgekeurd maar deze wordt door een nieuw voorstel van de Vlaamse regering nu teniet gedaan.

Een tweede factor die invloed heeft op de gasprijs is de oorsprong van het aardgas. Voorlopig komt het grootste deel van het gas uit Nederland. Vaak wordt dit gas gewonnen uit fracking. Een risicovolle manier van gaswinning vaak met lichte bevingen tot gevolg. Nederland besliste onlangs om de gaswinning zo goed als volledig te stoppen tegen 2030. Bijgevolg kan er ook geen gas meer worden geleverd aan België.

Waarom de aardgas aansluiting duurder wordt

Wat zijn de gevolgen?

Er zijn nog heel wat onduidelijkheden over de mogelijke gevolgen van de opheffing van dit decreet. Toch wordt het duidelijk dat dit heel wat extra kosten met zich zal meebrengen. Wie dus nog een gasaansluiting zal willen, betaalt binnenkort veel meer dan het forfait van 250 euro. De prangende vraag of het al bij al nog zinvol is om te verwarmen met aardgas zal dus al snel  op de voorgrond treden.

 

Strengere eisen energieprestatie (EPB)

Door de strengere eisen voor de energieprestatie van huizen verwacht men dat de interesse in aardgas als verwarmingsbron de komende jaren ook sterk zal afnemen. Men wil meer en meer hernieuwbare energie en stoken met aardgas hoort hier niet meer bij. Vooral de nieuwbouwwoningen zullen meer en meer opteren voor een andere vorm van verwarmen, waardoor de voorbije investeringen aan het aardgasnet eigenlijk meer en meer nutteloos zullen blijken.

 

Premies

Men wil hernieuwbare energie stimuleren en het uitdelen van premies is hierbij een belangrijke stimulans. Een groot deel van de investering wordt dus als het ware terugbetaald en dit trekt iedereen aan. We schreven reeds eerder artikels over volgende premies:

Is er nog aardgas?

De gasvoorraad zal niet meteen op zijn maar toch is deze niet onuitputtelijk. Kiezen voor een andere verwarmingsoptie is dus voor velen een evidente stap. Deze stap zet men veel sneller bij het bouwen van een nieuwbouw woning, waar men toch van nul begint. Ook het renoveren zal ongetwijfeld beïnvloed worden.

 

Hernieuwbare energie voor bestaande woningen

Oudere woningen worden vandaag de dag verbouwd omdat de bouwgrond onbetaalbaar is geworden. Ook hier is het verplicht vanaf 01/03/2017 om hernieuwbare energie te voorzien bij energetische verbouwingen. Vaak zal men op dit moment beslissen of er wordt afgestapt van gas of niet.

Bouwt of verbouwt u binnenkort en u wenst een degelijk en onderbouwd advies op vlak van EPB, veiligheid en ventilatie? Vraag dan hier uw offerte aan voor uw EPB dossier.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be