fbpx

Afscheid van Aardgasaansluitingen in Nieuwbouw vanaf 2025

Dec 2023

Afscheid van Aardgasaansluiting in Nieuwbouw vanaf 2025

Vanaf 2025 zullen in Vlaanderen nieuwe woongebouwen en niet-residentiële constructies niet langer aangesloten mogen worden op het aardgasnet. Dit was al het geval voor grotere nieuwe wijken maar werd nu uitgebreid naar alle woningen. Dit besluit, een onderdeel van de klimaatplannen van de Vlaamse overheid, markeert een significante verschuiving in het energiebeleid. Het doel hiervan is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en duurzamere, milieuvriendelijkere alternatieven te bevorderen​​​​.

 

Andere energiebronnen nodig

Deze nieuwe regelgeving betekent dat ontwikkelaars en bouwheren, in plaats van aardgasaansluiting, alternatieve energiebronnen moeten overwegen. Elektrische warmtepompen worden de standaard voor verwarming en koeling in nieuwe constructies. Deze verandering is niet alleen een milieuverantwoorde keuze maar zal ook een aanzienlijke impact hebben op de E-peilberekening, een indicator voor de energieprestaties van een gebouw​​.

Geen gas of aardgasaansluiting bij nieuwbouw 2025 - gasloos

Overstap naar warmtepompen

De overstap naar warmtepompen en andere hernieuwbare energiebronnen vereist een nauwe samenwerking en ondersteuning van alle betrokken partijen, waaronder architecten, bouwbedrijven, en energieadviseurs. Zij spelen een cruciale rol in de correcte implementatie van deze technologieën, zodat bouwprojecten niet alleen voldoen aan de nieuwe regelgeving maar ook optimaal presteren op het gebied van energie-efficiëntie.

 

Niet enkel België, ook Europese verschuiving naar gasloos

Deze trend naar gasloos bouwen weerspiegelt een grotere Europese en wereldwijde beweging richting duurzaamheid. Het stimuleert innovatie in de bouwsector en moedigt de ontwikkeling van nieuwe technologieën en methoden aan die zowel de planeet als de eindgebruikers ten goede komen.

Als we vooruitkijken, wordt het duidelijk dat de bouwsector aan de vooravond staat van een groene revolutie. Met deze nieuwe voorschriften zet Vlaanderen een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst, waarin hernieuwbare energie en energie-efficiëntie de norm worden.

 

Vragen om gasloos te gaan in uw woning?

We helpen u graag verder. Hieronder kan u via het formulier contact met ons opnemen. U kunt ook het uitgebreidere contactformulier invullen.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be