fbpx

EPB

Bij dossiers met bouwvergunning is het verplicht om een EPB-verslaggever aan te stellen. Deze maakt een advies op om te voldoen aan de opgelegde EPB-eisen en dient op het einde van de werken een EPB-verslag in.

EPB regelgeving

De EPB-regelgeving is van toepassing:

  • wanneer het gaat om een verwarmd (of gekoeld) volume.
  • wanneer een stedenbouwkundige vergunning of melding van toepassing is.

EPB-berekening verbouwing

Sinds 2015 is er een opsplitsing tussen energetische en niet-energetische renovaties.

  • Voor niet-energetische verbouwingen zijn de EPB-eisen minder streng en de berekeningen minder complex. De nieuwe delen moeten voldoen aan een opgelegde U-waarde of een minimale R-waarde. Er is geen E-peil van toepassing.
  • Isoleer je meer dan 75% van de buitenschil en plaats je een nieuwe ketel? Dan spreken we van een energetische renovatie. Voor deze renovaties is een E-peil van toepassing, net zoals bij een nieuwbouwwoning. Er zijn tevens eisen voor hernieuwbare energie. Samen met de EPB-aangifte, krijg je een EPC-attest van de woning.

EPB-berekening nieuwbouw

Voor een nieuwbouwwoning zijn er verschillende eisen omtrent:

Wij houden standaard rekening met bouwknopen (koudebruggen) bij de ontwerpfase (d.i. bouwknopen methode B). We geven een gedetailleerd advies om koudebruggen te voorkomen en dit geeft een positieve invloed op het S-peil. Op het einde van de werken krijg je een EPC-attest van de woning.

 

Ik BEN mee!

De BEN-norm wordt vanaf 2021 de standaard norm in Vlaanderen en zelfs gans Europa. De EPB-eisen worden daarom elk jaar strenger en strenger. Wil jij ook reeds (bijna) energieneutraal bouwen? Als BEN-voorloper helpen we je graag in dat proces. Neem gerust een kijkje bij onze referenties. Daar vind je alvast een aantal BEN-gebouwen terug.

EPB - Ben Logo

 

Procedure

Start van de werken

  • Vóór de start van de werken maken we een uitgebreid EPB-advies op. Hierin bezorgen we je een richtwaarde van het E-peil en S-peil.
  • We dienen de startverklaring in, ná goedkeuring van de bouwvergunning en vóór de start van de werken.
  • Tijdens de werken mag je ons steeds contacteren om tussentijdse simulaties op te vragen.

EPB aangifte

Op het einde van de werken maken we een zo realistisch mogelijke studie op van uw woning. Hierbij rekenen we de warmteverliezen, luchtdichtheid, isolatie, ventilatie, verwarmingsinstallatie, ramen en deuren, oriëntatie en bezonning, beschaduwing, leidingverliezen, koeling, … door. Op basis van al deze gegevens bereken we uiteindelijk het definitieve E-peil en S-peil. Samen met de EPB-aangifte bezorgen we je ook een energieprestatiecertificaat (in geval van nieuwbouw en energetische renovatie).

 

Prijs

De kosten voor de EPB-verslaggeving zijn afhankelijk van de omvang en de aard van de werken. Wens je graag een offerte? Vul dan het contactformulier in en voeg de plannen bij. We contacteren je zo snel mogelijk.

Meer info vind je op de website Vlaams Energieagentschap.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be