fbpx

België – Het land dat verbouwd, renoveert en benoveert

Apr 2017

België – Het land dat verbouwd en renoveert

Twijfel je of het interessanter is om te verbouwen of een nieuwbouw te kopen? Denk dan in de eerste plaats aan het financiële plaatje. De kans is groot dat je dan resoluut gaat voor… verbouwen. En daar zijn verschillende redenen voor. We geven hieronder een aantal punten waarom België het land is dat vooral verbouwd.

Verbouwing - renovatie in Belgie - MijnEPB

 

De aankoopprijs

Dat in eerste instantie. Voor een te verbouwen woning betaal je toch 20 tot 25% minder dan voor een nieuwbouw met dezelfde oppervlakte.

ING heeft in een studie geanalyseerd dat de kloof tussen nieuwbouw en verbouwing nog groter zou zijn dan deze 25% in kostprijs.

 

De kosten

Dan heb je de kosten. Op elke aankoop van een onroerend goed betaal je kosten. Voor een nieuwbouw via een projectontwikkelaar bedraagt dat 21% BTW, zowel op gebouw als op grond.

Wens je een bestaande woning of onbebouwd perceel? Dan betaal je registratiekosten. In Vlaanderen bedragen ze 5% voor klein beschrijf en 10% voor groot beschrijf.

 

De BTW

Tijdens bouwwerken betaal je BTW. Voor een nieuwbouw is dat sowieso 21%. Als je verbouwt en/of de werken uitbesteedt aan een aannemer betaal je 6% voor een woning die ouder is dan 10 jaar (sedert 2016).

 

Gefaseerd werken

In beide gevallen kan je gefaseerd werken. Maar verbouwen heeft hier een streepje voor. Je kunt namelijk tijdens het verbouwen je woning al bewonen en dit tijdens de verbouwingswerken. Dit bespaart je huurkosten. Als je kiest voor  een nieuwbouw heb je die ruimte niet.

Natuurlijk moet je rekening houden dat een gekochte woning ook wel financiële inspanningen vraagt om ze bewoonbaar te maken. Daarbij is het niet prettig om langdurig in een bouwwerf te wonen.

 

Onderhoudskosten

Verbouwen heeft een minpuntje. De materialen in een bestaande woning hebben uiteraard hun leeftijd. Je moet rekening houden dat je sneller tegen herstellings- en vervangingskosten aankijkt.

 

Premies

Ook interessant om weten is dat je voor renovatie of verbouwen in sommige gevallen premies kan aanvragen.

Een interessante pagina over de energiepremies vind je hier.

 

EPB

De EPB-verslaggever moet zowel worden aangesteld bij een verbouwing als bij een nieuwbouw. De kost voor een verbouwing zal echter lager zijn dan bij een nieuwbouw. De technieken zijn hier namelijk vaak iets minder complex waardoor het geheel minder rekenwerk vergt. Nog geen EPB-verslaggever? Vraag hier zeker uw offerte voor EPB op.

 

Renovatiepact

Een andere reden is de invoering van het renovatiepact. Alle oude woningen die niet worden gerenoveerd zullen onbewoonbaar worden. We schreven een apart artikel over het renovatiepact.

 

Benoveren

Ook over het benoveren kunt u hier meer lezen.

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be