fbpx

Woning dampopen of dampdicht maken?

Sep 2014

Maakt men de woning best dampopen of dampdicht? Wat in principe moet gebeuren is dat de constructie en isolatie kunnen uitdrogen en droog blijven. Dit is een discussie dit nog steeds gaande is want hoe dikker men gaat isoleren, hoe groter de mogelijke problemen die men kan hebben met vocht in de constructie. Verder is er telkens een damptransport van vochtig naar droog of van warm naar koud. Warme lucht kan namelijk meer vochtigheid bevatten dan koude lucht. In de zomer krijg men dus een damptransport van buiten naar binnen en in de winter net het omgekeerd.

 

Glaser-methode

Het WTCB baseert zich op onderzoek volgens een statisch regime (Glaser-methode) en geeft als aanbeveling dat een constructie dampdicht moet zijn aan de binnenzijde en dampopen aan de buitenzijde. Zo wordt de isolatie beschermd tegen infiltratie van damp vanuit de binnenruimte van het gebouw. Dit wordt standaard zo toegepast in de klassieke muuropbouw en in de hellende daken. Men beschouwt dit vaak als de situatie waarbij er minst kans op condens is. Een plat dak met EPDM folie valt hier dan weer niet onder, hier moet men zorgen dat de constructie aan de binnenzijde dampopen is.

dampopen

Damptransport

Een andere benadering vertrekt vanuit dynamische simulaties van het damptransport en pleit voor een luchtdichte en variabel dampopen oplossing aan de binnenzijde. Met een vochtregulerende damprem kan er meer vocht uitdampen dan de constructie kan opnemen. Damp die doorheen de damprem toch de constructie binnendringt, wordt opgeslagen in het hygroscopisch actieve isolatiemateriaal en in droge periodes weer uitgediffudeerd. Aan te bevelen is wel dat de relatieve luchtvochtigheid binnen niet te hoog is. Voldoende ventileren is dus noodzakelijk.

 

Dampopen

Bij dit laatste geval moet de muur aan de binnenzijde kunnen drogen. Hij mag dus bijvoorbeeld niet worden afgewerkt met een niet dampdoorlatende verf of met tegels, vermits die laatste meestal slecht dampdoorlatend zijn. In dit geval moet er extra aandacht worden besteed aan het dampscherm dat aan de binnenzijde wordt geplaatst. Ieder gaatje kan namelijk een oorsprong voor condensatie in de constructie vormen.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be