Aug 2018
Sinds 1 januari 2006 ben je bij een bouw- of verbouwingsproject EPB-plichtig indien er een bouwvergunning of melding nodig is voor uw project. Toch zijn er een aantal uitzonderingen waarbij je niet EPB-plichtig bent. Dit hangt voornamelijk af van de datum van de bouwaanvraag en de bestemming.
Wist je dat we binnen MijnEPB een EPB-expert hebben (ervaren bouwkundig ingenieur) die eveneens gerechtsdeskundige is? We kunnen voor uw dossier een juridisch document opmaken waarbij we duidelijk staven waarom een dossier wel of niet EPB-plichtig is. Door onze ervaring kunnen we dit vrij snel uitvoeren voor de vaste prijs van 150€ excl. BTW.
De meldings- of aanvraagdatum is bepalend en kan opgesplitst worden in 4 categorieën:
Had je een meldingsplicht of vergunningsaanvraag nodig? Dateert jouw project van 1 januari 2015 of erna en was tussenkomst van een architect vereist? Dan is je nieuwbouw of renovatie EPB-plichtig.
Uitzonderingen:
Indien je een vergunningsaanvraag nodig had of meldingsplicht had en jouw project dateert van 1 januari 2014 of erna, dan is elk gerenoveerd of nieuw gebouw EPB-plichtig indien de tussenkomst van een architect* vereist is.
* Een vergunningsaanvraag of melding waarbij geen medewerking van een architect vereist is, is niet- EPB-plichtig, tenzij het gebouw(deel) groter is dan 3000 m³.
Uitzondering
Industriële gebouwen of gebouwen die zich op een landbouwbedrijf bevinden en die niet voor bewoning bestemd zijn, worden niet automatisch als geklimatiseerd beschouwd. Hier blijft de grote vraag spelen of het gebouw verwarmd of gekoeld wordt ten behoeve van mensen die er wonen, werken,…
Sinds 2006 is de EPB-verplichting een feit. Dit geldt voor alle projecten waarbij je een melding doet of een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt. Dus ook de niet-vergunningsplichtige werken die je samen met de vergunningsplichtige werken uitvoert. Deze regel geldt eveneens wanneer de vergunningsaanvraag of melding betrekking heeft op werkzaamheden aan gebouwen die verwarmd of gekoeld worden voor mensen die er wonen, werken, sporten …
Als je bij een melding of bij een aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 januari 2014 nog niet weet of het gebouw na ingebruikname zal worden geklimatiseerd, dan ziet men het gebouw automatisch aan als geklimatiseerd. Dan moet je dus de nodige EPB-maatregelen te nemen. Als de verkoper te weinig basismaatregelen uitvoerde in het casco-gebouw, dan is er een zeer groot risico dat het geheel niet aan de EPB-eisen zal kunnen voldoen. De koper van het gebouw zal in soortgelijke gevallen praktisch onmogelijk kunnen voldoen aan de vooropgestelde eisen. Uiteindelijk zal hij wel moeten opdraaien voor eventuele boetes! Vandaar dus dat men deze regel heeft ingevoerd.
Ben je op zoek naar een ervaren EPB, VC -of ventilatieverslaggever? Neem gerust een kijkje op onze website en contacteer ons voor een vrijblijvende offerte.
Foto: http://www.balearic-properties.com/blog/2014/03/energy-performance-certificate-a/