Hij is ploegbaas in de bouwsector, zij psychologe. Samen slaagden ze er in op 13 maanden tijd een nieuwbouwwoning te bouwen. Ze deden alles zelf. Enkel voor de ramen kwam er een aannemer langs. En was dat niet vanzelfsprekend. “Er gingen weken, zelfs maanden, aan opzoekwerk vooraf”, vertelt Davy.
“Renoveren vaak duurder dan nieuwbouw”
“Mijn vrouw en ik kochten een stuk grond waarop een oude woning stond. Maar deze was niet meer te redden,” vertelt Davy. “Met alle respect voor mensen die verbouwen, maar sommige verbouwingen vallen duurder uit dan een nieuwbouwwoning.” Dus werd de woning met de grond gelijk gemaakt. Ze maakte plaats voor een halfopen nieuwbouwwoning met een bewoonbare oppervlakte van 160 m².
Het plan tekende Davy zelf uit. De architect die hij onder de arm nam, werkte de plannen verder uit voor de stedenbouwkundige aanvraag. Daarna nam vooral het koppel zelf het initiatief over. Davy en Mélissa kozen voor massiefbouw en verlijmden snelbouwstenen. “We gingen voor zoveel mogelijk beton en zware bouwmaterialen die warmte opslaan om zo de woning vrij te houden van grote energieschommelingen.”
“We doen het in één jaar tijd”
Voor de aanvang van de werken zei Davy tegen vrienden en familie de klus te klaren in één jaar. “Dat leverde veel vreemde blikken op, maar mijn vrouw en ik zijn harde werkers. We werkten iedere dag onze uren op het werk en gingen daarna nog vier uur werken voor onszelf op de bouw. Als we na zo een werkdag op ons appartement aankwamen, hield het nog niet op. Dan kropen we achter de computer voor het nodige opzoekwerk.”
12.468 stenen, 600 emmers chape
Dat een woning op eigen houtje bouwen geen sinecure is, hebben Davy en Mélissa geweten. “Ik heb welgeteld 12.468 stenen gelegd”, vertelt Davy. “Maar mijn vrouw heeft elke steen tot bij mij op de stelling gebracht en ze reikte de mortel aan. Ook de pleisterwerkendeden we zelf. Mélissa zorgde voor de pleister en ik bracht ze aan.”
“Hetzelfde verhaal bij het chappen. Om kosten te besparen, huurden we geen machine om de chape tot op de eerste verdieping te pompen. In totaal droegen we meer dan 600 emmers chape via de trap naar boven.”
Verhuis na 13 maanden
In een anderhalve maand tijd braken Davy en Mélissa de oude woning af en legden ze het gelijkvloers. “Dat was voor ons al een hele prestatie en motiveerde ons nog meer. Tussen het betonstorten op het gelijkvloers en de eerste verdieping zat amper een maand tijd. In de tussentijd werd ook de trap bekist en gegoten.”
Maar toen gooide Moeder Natuur roet in het eten. “Omwille van weersomstandigheden hebben we een maand lang stilgelegen. Daardoor liepen we een beetje vertraging op. Exact de dag dat we een jaar aan het bouwen waren, was al het plakwerk klaar. We waren erg gemotiveerd om de overige werken in een maand tijd af te werken: er werd nog gevloerd, de plafonds gestoken en de keuken geplaatst. Na 13 maanden hard werken, zijn we verhuisd.”
“Isoleren, isoleren, isoleren…”
“Een E-peil van 0 behalen was ons doel, maar we hebben onszelf overtroffen met een E-peil van -9. Dat realiseerden we met energie-efficiënte technieken en isolatie. Véél isolatie: 500 m² aan muurisolatie met een dikte van 10 cm en 360 m² aan vloerisolatie met een dikte van 14 cm voor dak en vloer, om precies te zijn. Voor een extra isolerend effect werden er telkens twee lagen isolatie op elkaar aangebracht.”
Met driedubbele isolerende beglazing en passieve raamprofielen zijn ook de ramen degelijk geïsoleerd. Davy en Mélissa kozen er bovendien opzettelijk voor om geen grote raampartijen aan de zuidkant te plaatsen. “Dat is not done met zo’n isolatieschil. Of je moet natuurlijk opteren voor zonnewering, maar daar hangt ook een prijskaartje aan vast.”
Wenst u ook een energiepositieve nieuwbouw? Vraag hier offerte aan voor uw EPB-advies.
Verder lezen? Lees hier alles over de woning met negatief E-peil of kijk voor welke premies voor een laag E-peil je in aanmerking komt.
Bron: Livios