Dec 2017
PV-panelen blijven nog steeds populair, ondanks de dalende steun vanuit de overheid. Deze financiële steun gebeurt a.d.h.v. groenestroomcertificaten waarbij de zogenaamde ‘bandingsfactor’ een belangrijke rol speelt. In april 2018 worden enkele maatregelen ingevoerd die een serieuze impact hebben op de bandingsfactor. Meer hierover lees je verder in dit artikel.
Het plaatsen van zonnepanelen is nog altijd zeer populair in Vlaanderen. Toch blijft dit voor velen een serieuze investering. Hierbij wordt hulp aangeboden vanuit de overheid a.d.h.v. groenestroomcertificaten. De regel is simpel: wie investeert in een PV-installatie krijgt een jaarlijks rendement van 5 % op zijn investering, gesprijd over een periode van 15 jaar. Een groenestroomcertificaat heeft steeds een vaste waarde van 93 euro. Om te bereken op hoeveel groenestroomcertificaten je recht hebt wordt de bandingsfactor gebruikt. Dit is een soort correctiefactor die beïnvloed wordt door o.a. investeringskosten, vervangingskosten en elektriciteitsprijs. Deze bandingsfactor wordt om de 6 maanden herberekend en bekend gemaakt door het VEA.
Op 1 januari 2018 wordt de bandingsfactor gewijzigd maar hierbij wordt slechts een kleine impact verwacht. In april 2018 wordt er echter een veel belangrijkere maatregel getroffen. Vanaf dan worden categorie 2 en 3 opgesplitst. Vanaf dan wordt de bandingsfactor sterk verhoogd. De duurtijd wordt wel verlaagd van 15 jaar naar 10 jaar. Je krijgt dus meer financiële steun op kortere termijn. Hoeveel dit precies bedraagt lees je hier.
Heb je interesse in de steeds verandere energiewetgeving of heb je vragen omtrent uw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Surf dan naar onze website (www.mijnepb.be) voor meer informatie en contacteer ons gerust voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.
Foto: https://sciencing.com/brief-summary-solar-energy-5806468.html