fbpx

Wat is een micro-wkk en is dit rendabel?

Oct 2016

Wat is een micro-wkk?

Een micro-wkk (of micro-warmtekrachtkoppeling) is een verbrandingstoestel op gas, mazout of zelfs pellets. Dit toestel zorgt voor de opwekking van elektriciteit. Naast elektriciteit wordt er ook warmte opgewekt, deze warmte wordt gebufferd. Door de combinatie van elektriciteit en warmtebuffering wordt een hoog rendement bekomen (gemiddeld 21% rendabaler).

Wat is een micro-wkk - microwarmtekrachtkoppeling

Hoe werkt een micro-wwk?

Een micro-wkk werkt net zoals een gewone CV-ketel. Wanneer er warmtevraag is, dan start het toestel. Tijdens dit proces wordt naast warmte, ook elektriciteit geproduceerd. Dit toestel (ongeveer iets groter dan een frigo) voorziet ook in sanitair warm water.

Het toestel produceert warmte en elektriciteit door middel van een sterlingmotor. Deze motor wordt aangedreven door de warmte die ontstaat door de verbranding van je brandstof. De motor zet de cilinder in beweging die de generator voor elektriciteitsproductie aandrijft.

 

Hoeveel kost een micro-wkk?

De kostprijs van zo’n toestel kost tussen de 8.000 en 12.000€ voor een gewone ééngezinswoning. Dit is iets duurder dan een klassieke ketel maar door zijn lage brandstofverbruik en elektriciteitsopwekking laat het systeem zich terugverdienen op ongeveer 10 jaar. Dit is eveneens de geschatte levensduur van het toestel.

De aankoop van zo’n toestel is enkel interessant indien de verwarmingsvraag gemiddeld of hoog is. Bij goed geïsoleerde woningen of passief woningen is dit systeem niet terug te verdienen. Men rekent gemiddeld op een warmteverbruik van 15.000 kWh om rendabel te zijn.

 

Voordeel voor EPB?

Wanneer een micro-wkk wordt doorgerekend door de EPB-verslaggever, dan blijft vaak dat het voordeel slechts beperkt is ten opzichte van een traditionele ketel. Wel is er een bijkomend voordeel omdat er elektriciteit wordt geproduceerd. De invloed van de wkk kan zowel positief als negatief zijn, neem daarom zeker contact op en vraag naar een simulatie met een warmtekrachtkoppeling. We merken dat hoe groter het project, hoe groter het voordeel. Voor gewone woningen met een beperkte warmtevraag is dit meestal minder interessant voor het E-peil.

 

Haalbaarheid controleren

Om na te gaan of een warmtekrachtkoppelingsinstallatie haalbaar is moet je met een aantal zaken rekening houden:

  • Nodige warmte
  • Welke vorm van warmte heb je nodig?
  • Hoe varieert de warmtebehoefte in de tijd?
  • Loopt het elektriciteitsverbruik samen met warmteverbruik?
  • Wil je elektriciteit terugleveren aan het net?
  • Met welke brandstof wil je energie opwekken?
  • Wat is de kostprijs van de brandstof

Cogen Vlaanderen ontwikkelde een tool om de haalbaarheid te controleren van een warmtekrachtkoppelingsinstallatie:

Tool haalbaarheid wkk

Foto: Aardgas.be

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be