fbpx

Thermofotovoltaïsche zonnepanelen leveren altijd stroom, ook ‘s nachts

Mar 2017

Zonnepanelen zijn in Vlaanderen, mede door groenestroomcertificaten, erg populair in Vlaanderen. Tussen 2010 en 2014 steeg de stroomproductie door fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) met een enorme 330 %.* Vooral op mooie lente- en zomerdagen ligt de productie hoog, net zoals de opbrengst van windmolens. Maar ook ’s nachts hebben we energie en elektriciteit nodig, wat in een toekomst zonder gas- en kerncentrales voor problemen kan zorgen. Bieden de toekomstige zonnepanelen die ook ’s nachts en bij bewolking werken de oplossing?

 

Gebruik van licht én warmte

Het lijkt een utopie: zonnepanelen die ook bij afwezigheid van zonnestralen werken. Maar niets is minder waar. Onderzoekers van de Australian National University en van de Amerikaanse universiteit van Berkeley zouden voor een revolutie in de wereld van de zonnepanelen kunnen zorgen. De term zonnepanelen is dan misplaatst gezien naast zonlicht ook warmte uit de buitenomgeving wordt gebruikt om energie op te wekken.

 

Van fotovoltaïsche naar thermofotovoltaïsche cellen

De huidige zonnepanelen die elektriciteit produceren hebben fotovoltaïsche cellen uit lagen silicium die door middel van lichtstralen energie opwekken. In de nieuwe cellen is goud (Au) en magnesiumfluoride (MgF2) in zeer fijne laagjes op elkaar gestapeld en voorzien van perforaties. Het gevolg: niet enkel zichtbaar licht (=foto), maar ook het continu aanwezige infrarood licht (=thermo) wordt omgezet in elektriciteit. Hierdoor kan het rendement vertienvoudigen!

zonnepanelen van de toekomst leveren altijd stroom, ook snachts - MijnEPB

Nadelen van thermofotovoltaïsche cellen

Het grootste probleem is de technologie. Het onderzoek is nog in volle gang en het kan nog jaren duren vooraleer de technologie bruikbaar is op grote schaal. Daarnaast lijkt het gebruik van goud in deze “zonnepanelen van de toekomst” erg belastend voor het milieu. Moet een zonnepaneel juist niet milieuvriendelijk zijn?

 

Meer weten? Lees hier alles over de premies die je kan krijgen voor zonnepanelen of over de gratis recyclage van bestaande panelen.

 

Bron VMM

Foto: Nature

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be