Jan 2020
Velen kiezen tijdens hun energetische renovatie of nieuwbouwproject voor het aanschaffen van een warmtepomp. Ondertussen zijn er al verschillende types op de markt, met zeer uiteenlopende prijzen. Het is dan ook noodzakelijk om vooraf goed na te denken over welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw bouwproject. Bovendien wil je ook kunnen inschatten wat dit precies zal kosten. Wij geven je alvast enkele nuttige tips mee.
Warmtepompen zijn momenteel dé duurzame energiebron van de toekomst. Hierdoor wordt dit energiesysteem steeds meer aangeschaft bij energetische renovaties of nieuwbouwprojecten. De belangrijkste aspecten bij de aankoop van een warmtepomp zijn het type en het vermogen. Bij het type pomp speelt de prijs een belangrijke rol. Het zal je dan ook niet verbazen dat hoe efficiënter de pomp, hoe hoger de prijs. Het vermogen van de pomp bepaal je best vooraf. Dit bereken je op basis van de grootte van de woning en natuurlijk ook op het isolatieniveau. Hoe beter uw isolatie, hoe minder je moet verwarmen en dus hoe lager het vereiste vermogen van de warmtepomp.
Deze pomp haalt zijn energie uit de grond of grondwater en geeft deze af via vloerverwarming of radiatoren. Hiervoor plaats je de leidingen in de grond, horizontaal of verticaal. Deze pomp is het meest energie-efficiënt en dus ook de duurste. Voor een standaardmodel betaal je al snel 17000 euro. Je kan hiervoor wel premies aanvragen (maximaal 4000 euro).
Deze pomp haalt de energie uit de buitenlucht en geeft deze vervolgens rechtstreeks af aan de binnenlucht via convectoren en dus niet via radiatoren of vloerverwarming. Bij installatie van dergelijke warmtepomp voor 1 ruimte betaal je ongeveer 4400 euro.
Hierbij wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald om vervolgens sanitair en verwarmingswater op te warmen. Deze techniek is veel minder efficiënt dan de geothermische pomp maar tegelijkertijd vele duizenden euro’s goedkoper (7900 euro).
Verder bestaan er ook nog hybridesystemen. Hierbij wordt er een gascondensatieketel en een lucht-waterwarmtepomp gecombineerd. Op die manier maak je optimaal gebruik van beide systemen en verzeker je voldoende energietoevoer in alle omstandigheden.
Ben je zelf bezig met een energetische renovatie en zoek je een professionele EPB, VC of ventilatieverslaggever? Neem dan gerust contact op met ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte. Meer informatie kun je ook terugvinden op onze website.
Afbeelding: https://warmtepompplein.nl/warmtepomp-werking/warmtepomp-soorten/