fbpx

Vloerverwarming: hierop moet je letten bij de installatie

Aug 2020

Steeds meer Vlamingen kiezen ervoor om vloerverwarming te installeren in hun renovatie of nieuwbouw. Er zijn echter verschillende manieren om vloerverwarming te plaatsen. Welke methodes kun je nu precies toepassen? Wij zochten het voor je uit.

Vloerverwarming wordt steeds populairder in Vlaanderen

De installatie van vloerverwarming brengt heel wat voordelen met zich mee. Bij vloerverwarming kan er gestookt worden op lage temperatuur en creëer je een gezellige warmte in jouw woning. Daarnaast hoef je ook geen radiatoren meer te plaatsen, waardoor je plaats uitspaart en veel minder poetswerk hebt. Tenslotte krijg je door de gelijkmatige warmteverdeling een beter rendement en bespaar al je snel 20% op je energiefactuur.

Vloerverwarming kan je op verschillende manieren installeren. Het is dan ook aangeraden om vooraf goed na te denken op welke manier je te werk wilt gaan. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het nat systeem, droog systeem en het zogenaamde infrezen.

Verschillende installatiemethodes

Nat systeem

In het nat systeem wordt de volledige installatie overgoten door de chape. Afhankelijk van het soort chape je gebruikt kan de dikte variëren tussen 6 en 16 cm. In de chape moet je steeds een wapeningsnet of staalvezelbewapening voorzien. Dit is om barsten door opwarmen en afkoelen te voorkomen. Tussen de verschillende ruimtes voorzie je dan ook best een uitzettingsvoeg.

Droog systeem

Bij het droog systeem kan je voorgevormde isolatieplaten gebruiken. De buizen van de vloerverwarming worden hier dan in geplaatst. De isolatieplaten dienen hier eigenlijk rechtstreeks als warmtegeleider. Dit systeem zorgt voor een kortere opwarmingstijd en betere warmtespreiding. Doordat de dikte slechts 6 cm bedraagt wordt dit vaak toegepast in renovaties waarbij de hoogte beperkt is.

Infrezen

Tenslotte kun je ook sleuven frezen in de bestaande vloer of chape waarin de buizen dan geplaatst kunnen worden. Deze staan dan in nauwe verbinding met de uiteindelijke afwerking waardoor de vloer zeer snel opwarmt. Het verlies van warmte naar onder toe blijft hier ook beperkt.

Ben je zelf bezig met een renovatie of nieuwbouw en zoek je naar een gekwalificeerd EPB, VC of ventilatieverslaggever? Neem dan gerust een kijkje op onze website of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.totalcomfortmacon.com/heating/radiant-floor-heating-system/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be