fbpx

De Warmteverliesberekening: Een Noodzaak bij EPB

Oct 2023

De Warmteverliesberekening: Een Noodzaak bij EPB Regelgeving

Laten we het hebben over de essentie en relevantie van een warmteverliesberekening binnen de EPB-bouwregelgeving. Waarom deze noodzakelijk is en wat de voordelen ervan zijn.

Warmteverliesberekening MijnEPB

Wat is een Warmteverliesberekening en Dimensioneringsnota?

Voordat we verder gaan, laten we eerst begrijpen wat een warmteverliesberekening precies is. Een warmteverliesberekening is een wiskundige berekening opgemaakt door bouwdeskundigen om het energieverlies van een gebouw te kennen en te beoordelen. Het helpt bij het optimaliseren van de verwarmingssystemen, zoals warmtepompen, door een correcte dimensionering van het vermogen.

Een dimensioneringsnota een technische fiche dat de vereiste capaciteit van verschillende technische installaties in uw woning aangeeft zoals de radiatoren en de vloerverwarming. Dit alles houdt rekening met het optimaal functioneren van uw gebouw, het verzekeren van energiezuinigheid en het voldoen aan de EPB-verplichtingen.

 

Waarom is een Warmteverliesberekening Noodzakelijk?

Hoewel een warmteverliesberekening geen verplichting is volgens de wet, is het wél noodzakelijk. De voordelen? Het garandeert dat uw verwarmingstoestel zoals een warmtepomp niet te zwaar of te licht wordt gedimensioneerd, waardoor u een optimaal rendement met een minimum aan kosten krijgt.

Verder is het in veel gevallen niet meer mogelijk om binnen de EPB-regelgeving te voldoen zonder een warmteverliesberekening. Door te voldoen aan de EPB-regelgeving vermijd je boetes.

 

Warmteverliesberekening per Type Woning

Laten we nu drie verschillende typen gebouwen beschouwen waar een warmteverliesberekening cruciaal is.

Renovatieproject – gewone renovatie

Bij een gewone renovatie is een warmteverliesberekening noodzakelijk als er een warmtepomp geplaatst wordt. Dit om te voldoen aan de minimale EPB-installatie-eisen. Als er een ketel wordt geplaatst, is een dimensioneringsnota voor het totale vermogen van het gebouw voldoende.

 

Renovatieproject – Ingrijpende energetische renovatie

Bij een ingrijpende energetische renovatie is een warmteverliesberekening noodzakelijk bij de aanwezigheid van een warmtepomp gecombineerd met radiatoren en vloerverwarming of elektrische verwarming. Het levert u ook een mooie E-peil bonus op van 3 tot 7 punten.

 

Nieuwbouwwoningen

Voor nieuwbouwwoningen gelden gelijkaardige regels. Bovendien is een warmteverliesberekening noodzakelijk bij alle nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag vanaf 01/01/2023 om te voldoen aan de installatie-eisen binnen EPB. Zonder een warmteverliesberekening moet u voldoen aan een 15% strenger E-peil.

 

Aanvragen van een Offerte voor een warmteverliesberekening

Bij MijnEPB hebben we deskundige professionals die precieze warmteverliesberekeningen kunnen uitvoeren voor elk type bouwproject. Aarzel niet om een offerte bij ons aan te vragen – we zijn er om u te helpen energie te besparen en aan de EPB-verplichtingen te voldoen!

Conclusie

Hoewel een warmteverliesberekening niet verplicht is, is het een belangrijke stap om de efficiëntie van uw verwarmingssystemen te optimaliseren. Het is een noodzaak om te voldoen aan de EPB-verplichtingen te voldoen.

Bent u van plan te bouwen of te renoveren? Zo zal blijken dat een warmteverliesberekening een absolute noodzaak zal zijn!

 

Vraag en Antwoord – Q & A over warmteverliesberekeningen

 

Q: Wat is een warmteverliesberekening precies?
A: Het berekent het totale thermische warmteverlies van een gebouw om te weten hoeveel verwarming nodig is om een aangename temperatuur te bereiken.

 

Q: Is een warmteverliesberekening verplicht onder EPB-regelgeving?
A: Nee, maar het is wel noodzakelijk om optimaal rendement en energiezuinigheid van uw bouwproject te garanderen en om boetes te vermijden. Het is dus in feite zo goed als verplicht.

 

Q: Wat is een dimensioneringsnota?
A: Een dimensioneringsnota geeft de vereiste capaciteit van technische installaties in een gebouw weer. Zo weet je per ruimte hoeveel verwarmingsvermogen geïnstalleerd moet worden. Dit kan dan gaan over de vloerverwarming of radiatoren. Maar ook over elektrische verwarming zoals een handdoekradiator in de badkamer.

 

Q: Hoe wordt een warmteverliesberekening gemaakt?
A: Dit wordt met behulp van specifieke software bepaald door verschillende factoren, zoals de isolatiewaarde van uw muren, ramen, en deuren, de grootte van de kamers, en de gemiddelde buitentemperatuur in rekening te brengen. Als bron hiervoor gebruiken we het EPB-verslag.

 

Q: Waarom is een warmteverliesberekening belangrijk bij het plaatsen van een warmtepomp?
A: Het zorgt ervoor dat uw pomp niet te zwaar of te licht wordt gedimensioneerd wat resulteert in optimale werking en besparing aan energie en kosten. Ook is dit de enige manier om de theoretische vertrek- en retourtemperatuur van het water dat circuleert te gaan bepalen. Deze waardes zijn noodzakelijk binnen de EPB-regelgeving om niet afgestraft te worden op vlak van E-peil punten.

 

Q: Wat is het voordeel van een warmteverliesberekening bij een gewone renovatie?
A: De warmteverliesberekening helpt te voldoen aan de minimale EPB-installatie-eisen en levert u een beter rendement op uw systeem. Een warmteverliesberekening is pas noodzakelijk voor bouwaanvragen vanaf 01/01/2022.

 

Q: Is een warmteverliesberekening nodig bij een ingrijpende energetische renovatie?
A: Ja, vooral wanneer er een combinatie van verschillende verwarmingssystemen wordt gebruikt, zoals een warmtepomp met radiatoren en vloerverwarming. In sommige gevallen zorgt het ontbreken van een warmteverliesberekening voor een stijging van 100 tot zelfs 300 E-peil punten. We zijn nog steeds overtuigd dat dit gaat over een bug in de EPB-software, maar deze bug zit er ondertussen al ongeveer 2 jaar in. We moeten dus anticiperen dat deze rekenmethodiek niet op korte termijn gewijzigd zal worden.

 

Q: Hoe helpt een warmteverliesberekening bij warmtepompen in nieuwbouwwoningen?
A: Het zorgt ervoor dat de verwarming optimaal dimensioneert is, helpt bij het besparen op energiekosten en laat u voldoen aan de EPB-verplichtingen. Verder zorgt het voor een E-peil verlaging doordat de vertrek- en retourtemperatuur gekend is.

 

Q: Vanaf wanneer is een warmteverliesberekening noodzakelijk bij nieuwbouw?
A: Bij nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag vanaf 01/01/2023, sinds de invoer van de nieuwe installatie-eisen. Bij alle bouwaanvragen van voor deze datum is het voordeel groot maar zijn er nog mogelijkheden om de afstraffing van het ontbreken ervan te compenseren door bvb de plaatsing van extra zonnepanelen.

 

Q: Welke onderdelen van een woning worden in de warmteverliesberekening betrokken?
A: Het omvat alle elementen die een impact hebben op de isolatie, zoals muren, ramen, deuren, daken, vloeren, en ventilatie. Ook de luchtdichtheid van het gebouw speelt een rol, dat heeft namelijk invloed op de ongecontroleerde lekverliezen.

 

Q: Wat is het E-peil en hoe is het gerelateerd met warmteverliesberekening?
A: Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van een gebouw. Met een warmteverliesberekening kunt u uw E-peil aanzienlijk verlagen, en dus uw theoretische energie-efficiëntie verbeteren.

 

Q: In welke fase van de bouw moet een warmteverliesberekening worden uitgevoerd?
A: Idealiter moet de berekening plaatsvinden tijdens de ontwerpfase, zodat de resultaten kunnen helpen bij de keuze van het verwarmingssysteem.

 

Q: Wat gebeurt er als ik er voor kies om geen warmteverliesberekening te doen bij een nieuwbouwproject met bouwaanvraag vanaf 01/01/2023?
A: Het E-peil zal dan 15% strenger zijn. Het wordt dus moeilijker om te voldoen aan de EPB-verplichtingen.

 

Q: Hoeveel kost een warmteverliesberekening?

A: Een warmteverliesberekening is vaak op maat en hangt af van de grootte en complexiteit van een woning. Hou rekening met een kost die ligt tussen de 200€ en de 300€ excl. BTW voor een gewone woning.

 

Q: Waar kan ik een offerte krijgen voor een warmteverliesberekening?

A: Het beste adres die we kennen is bij MijnEPB natuurlijk ;-). De snelste manier om offerte te krijgen voor uw specifieke project is door te gaan naar deze contactpagina.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be