May 2018
Hieronder vind je een overzicht van onze gebruikte technieken. Een groot aantal technieken werd tegenover elkaar gezet en we zijn er van overtuigd dat deze technieken de beste keuze waren voor dit kantoor.
Lees meer over onze inspanningen en erkenning als “klimaatheld”.
Door extra isolatie te plaatsen konden we de warmtepomp vrij laag gaan dimensioneren, hierdoor kan je een lichtere warmtepomp plaatsen die uiteraard minder kost dan een warmtepomp met een groter vermogen. Hierdoor wonnen we bijna de volledige meerkost van de isolatie terug. De warmtepomp is een bodem-water warmtepomp zonder elektrische weerstand en een COP boven de 5. Deze warmtepomp kan verwarmen, maar beschikt ook over een passieve koelmodule die de binnentemperatuur zo’n 2 graden kan verlagen. Het voordeel van deze passieve koeling is dat je de warmte die je ontneemt uit het kantoor gaat opslaan in de grond waardoor je in de winter weer een hoger rendement hebt.
Ons ventilatiesysteem is een D-systeem. Dit betekent dat de afgevoerde lucht (op kamertemperatuur) een warmtewisselaar passeert en zo de buitenlucht (op buitentemperatuur) gaat opwarmen. We recupereren zo meer dan 80% van ons warmteverlies die anders verloren gaat via de ventilatie. Om een optimaal rendement te verkrijgen van de warmtewisselaar werden de toevoer- en afvoerdebieten perfect ingeregeld. Tot slot deden we gedurende meerdere weken CO2-testen en het verschil was zeer duidelijk. Wanneer het systeem volledig is uitgeschakeld worden CO2-waardes gemeten van ongeveer 1500 ppm. Wanneer het systeem op zijn normale stand staat (op ongeveer 70% van wat vereist is volgens EPB) dan daalt dit tot 400 ppm. De norm legt een maximum op van 800 ppm in kantoren.
Heb je zelf vragen, aarzel zeker niet om contact op te nemen.