fbpx

MijnEPB krijgt dubbele medaille voor inspanningen nieuw kantoor

May 2018

We vinden het als firma en als persoon belangrijk om zo ecologisch mogelijk te bouwen, te leven en te werken. We deden daarop om verschillende vlakken inspanningen, bij toeval kwam Björn Degrande (Klimaatteam Stad Gent – duurzame bedrijven en bedrijventerreinen) langs en zag onze inspanning. We ontvingen twee medailles, één voor onze groene inspanning en één voor ons energieneutraal kantoor. We kregen daarom deze leuke titel “klimaatheld” van Stad Gent die meedoet aan European Green Capital 2020, vandaar de hashtag #EGCA2020. Zie ook de Facebookpagina en de website van Gent Klimaatstad.

 

Zo bouw je een energiezuinig kantoor

Ons kantoor is gelegen in een nieuwe verkaveling voor industriegebouwen in Gent (Zeilschipstraat 10). Voor gebouwen die geplaatst worden op deze nieuwe verkaveling zijn er strengere eisen van toepassing, dit was een keuze van SoGent die de grond verkavelde en verkocht. Als studiebureau EPB waarbij we onder andere focussen op energiezuinige technieken besloten we om de nodige inspanningen te leveren om een E-peil van 0 te halen. We bouwen dus energieneutraal.

Alle verlichting is LED en is aangesloten op aanwezigheidsdetectoren om het aantal schakelaars te beperken en om geen onnodig verbruik te hebben wanneer niemand aanwezig is.

De lijst met technische ingrepen werd iets te lang, ik splitste deze daarom op in verschillende topics zodat je naargelang je interesse kan doorklikken.

Deel 1: Technieken:

Deel 2: Gebouw:

Gezonde buitenlucht

Ook aan de buitenlucht proberen we ons steentje bij te dragen.

  • Zo worden de medewerkers gestimuleerd om met de fiets te komen, en met succes. Zo’n 85% à 90% van de bijna 20 medewerkers komt met de fiets.
  • We schrapten meer dan de helft van onze oprit zodat net voldaan wordt aan het minimum aantal parkeerplaatsen dat wettelijk vereist is. Dit werd vervangen door een volledige groenzone met gras, hagen en hoogstam loofbomen.
  • Een van de collega’s is imker waardoor we nu ook zo’n 10.000 bijen op het dak hebben. Er is dus ook een absoluut totaalverbod op pesticiden. Er gaat (letterlijk) niemand dood van een paardenbloem in het gras.
  • Het regenwater wordt gerecupereerd voor de toiletten.

Gezonde binnenlucht = eigen groentjes kweken

Wat we ook wensten te bereiken was een gezond binnenklimaat. We hebben daarom naast ons ventilatiesysteem dat reeds zorgt voor een uitstekende en gezonde binnenlucht, ook gekozen voor heel wat groen. We voorzien daarom in totaal bijna 30 lopende meter plantenbakken (of zo’n 15 m²) die gevuld worden met luchtzuiverende planten. In de keuken is er een plantenbak voorzien van 5 meter waarin groentjes worden gekweekt door de medewerkers. We hopen op een goeie tomatenoogst ;-). Van de peterselie, koriander, munt, sla en basilicum kunnen we al genieten.

 

Nadenken over afval = kippen houden

In eerste instantie proberen we het afval zoveel mogelijk te beperken. Er is helaas nog altijd afval en om dit te zo goed mogelijk te sorteren hebben we verschillende bakken voorzien. Zo sorteren we reeds PMD, glas, papier en restafval. Omdat we een stap verder willen gaan in dit proces zijn er ook bakken voor folies, hout en metaal. Tot slot zorgen de kantoorkippen voor de verwerking van ons groenafval.

 

Dank u collega’s!

Tot slot wil ik de collega’s enorm bedanken om dit mogelijk te maken! Dit begint met de ochtendgymnastiek op de fiets of de planten water geven en gaat van meedenken over de keuze van planten (waarbij de NASA lijst met meest luchtzuiverende planten op tafel lag), oplossingen voor de gele peterselie tot het stekken van de tomatenplanten en helpen zaaien van bloemen (voor de bijen) op een verlofdag. Bedankt topteam!

Ik wil ook mijn vrouw Anke bedanken. Zij levert een gigantische bijdrage, zo raapt ze samen met ons zoontje van 4 het afval in de buurt langs bermen en beken op, zorgt ze voor groen binnen en buiten in ons huis en zet ze initiatieven op om mensen bewust te maken van het belang van afval niet in de natuur te gooien. Ik ben trots op jou!

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be