Dec 2018
Voor grote gebouwen (vloeroppervlakte >1000 m²) moet je verplicht een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren. Deze studie bepaalt hoe en in welke mate de alternatieve energiesystemen bijdragen aan energiebesparingen. Je krijgt dankzij de haalbaarheidsstudie informatie over de mogelijke technieken, de subsidies en of deze uiteindelijk ook haalbaar zijn.
Sinds 2007 is het dus voor grote gebouwen verplicht om een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren voor de alternatieve energiesystemen. Let op: je moet dit binnen de maand na de bouwvergunningsaanvraag laten uitvoeren. Daarna dien je de resultaten in bij het VEA (Vlaams energieagentschap) via dit webformulier.
De te onderzoeken energiesystemen hangen af van de bestemming (functie) van het gebouw en de oppervlakte. Voor een particuliere woning zijn deze dus niet dezelfde als bijvoorbeeld voor een school. Een overzicht van de alternatieve energietechnieken voor verschillende gebouwen kun je hier vinden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:
Voor de volledige oppervlakte van het project (ook als het uit verschillende gebouwen bestaat) wordt uitgegaan van die bestemming die het grootste deel van de volledige oppervlakte inneemt.
Neem nu bijvoorbeeld een studie voor zonnepanelen. Eerst wordt de installatie gedimensioneerd op basis van het verbruik van het gebouw en het aantal zon-uren per jaar. Daarna stelt men een kosten-baten analyse op. In de kosten-baten analyse berkent men de investeringskost, de onderhoudskost, de eventuele groene stroomcertificaten, de jaarlijkse besparingen uiteindelijk de terugverdientijd.
In principe bestaat er geen concrete wetgeving over wie de haalbaarheidsstudie mag/moet uitvoeren. Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat dit best gebeurt door een erkend en gekwalificeerd studiebureau die de nodige kennis en expertise bezit. MijnEPB is hiervoor uw ideale partner. Neem gerust contact op met ons voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.
Afbeelding: http://www.ohioenergysupplier.com