fbpx

Rekenvoorbeeld: gasverbruik omzetten naar elektrisch verbruik (ketel naar warmtepomp)

May 2022

Hoe zet ik gasverbruik om naar elektrisch verbruik?

Indien er wordt gekozen voor een warmtepomp, dan zal het gasverbruik voor verwarming en sanitair warm water worden herleid tot 0 m³. In de plaats hiervan komt er wel elektrisch verbruik bij, want de warmtepomp draait volledig elektrisch.

Rekenvoorbeeld van een gemiddelde woning

Voor een gemiddelde woning wordt zo’n 150 m³ gas en 330 kWh elektriciteit per maand verbruikt. Wanneer wordt overgeschakeld naar een warmtepomp, dan valt het gasverbruik weg en komt er elektrisch verbruik bij. Hoeveel?

We weten dat 1 m³ gas ongeveer overeenkomt met 10 kWh. Dit mag echter niet één op één omgezet worden omdat een warmtepomp een bepaald rendement heeft (SCOP of voorheen COP).

We rekenen voor het gemak een huidig verbruik van 4000 kWh elektrisch verbruik per jaar. Wanneer we het volledige gasverbruik zouden omzetten naar elektrisch verbruik met een warmtepomp, dan komen we al snel op 375 kWh per maand. Concreet zou er dus zo’n 4000 à 4500 kWh op jaarbasis bijkomen.

De berekening hiervoor is:

150 m³ gas x 10 kWh / m³ gas = 1500 kWh per maand.

Echter heeft de warmtepomp een rendement van bijvoorbeeld 4

1500 kWh per maand / 4 = 375 kWh per maand

Op jaarbasis komen we zo aan 4500 kWh

375 kWh per maand x 12 maand per jaar = 4500 kWh

Qua terugverdientijd voor een lucht-water warmtepomp (ten opzichte van een gaswandketel) komen we uit op 8 à 15 jaar (afhankelijk van de sterk fluctuerende gas- en elektriciteitsprijs).

De parameters hierboven zijn richtwaarden. Nu je de formules kent kan je eventueel zelf spelen met een aantal parameters of zelf jouw eigen verbruik gaan ingeven. Veel succes!

 

Hogere elektriciteitsfactuur

Het plaatsen van een warmtepomp zal dus leiden tot een hogere elektriciteitsfactuur indien deze elektriciteit niet wordt gecompenseerd door zelf opgewekte stroom. Heel vaak wordt de plaatsing van een warmtepomp dan ook gecombineerd met de plaatsing van PV-panelen.

Heb je hierover nog vragen, neem zeker contact met ons op! We helpen je graag verder.

In ons vervolg artikel maken we een rekenvoorbeeld van de elektriciteitskost en vergelijken we de kosten met een analoge en digitale teller.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be