fbpx

Rekenvoorbeeld tussen analoge terugdraaiende en digitale teller

May 2022

Rekenvoorbeeld tussen analoge terugdraaiende en digitale teller

Aansluitend op het onderdeel warmtepomp gaan we verder in het verhaal en maken we een berekening van een woning met een verbruik van 8000 à 8500 kWh op jaarbasis. We splitsen dit op in twee delen. Één deel met een terugdraaiende teller en één deel met nieuwe digitale teller.

Nodige piekvermogen PV-installatie

Het nodige piekvermogen van de PV-installatie kan grofweg gelijkgenomen worden met het verbruik op jaarbasis uitgedrukt in kWh. We vergelijken hier echter twee grootheden die niets met elkaar te maken hebben, het betreft louter een vuistregel.

Lees hier trouwens wat het verschil is tussen het piekvermogen (kWp) en het verbruik op jaarbasis (kWh).

In ons voorbeeld hebben we een jaarverbruik van 8500 kWh. De opbrengst van de PV-installatie op jaarbasis zou dus eveneens zo’n 8500 kWh moeten bedragen. Dit kan bereikt worden door bvb 8 à 12kWp aan PV-panelen te plaatsen op een omvormer van 8kWp (afhankelijk van helling en oriëntatie van de PV-panelen).

 

Rekenvoorbeeld met analoge terugdraaiende teller:

Met een terugdraaiende teller rekent de netbeheerder (bvb Sibelga) 100,77€ per kWp aan voor het prosumententarief. Dit prosumententarief verschilt per regio en kan je hier terugvinden op de officiële website van het VREG.

Indien je alle verbruik kan compenseren door zelf opgewekte stroom zal de afrekening op jaarbasis 806,16€ bedragen (geen verbruik, enkel het prosumententarief).

 

Rekenvoorbeeld van het prosumententarief:

Het prosumententarief wordt als volgt berekend:

Vermogen omvormer (8 kWp) x Prosumententarief per kWp (100,77€) = 806,16€

Indien je evenveel opwekt als jouw eigen verbruik, dan is dit de enige kost die je betaalt.

Deze kost wordt niet verlaagd door het plaatsen van een thuisbatterij (behalve door de eenmalige premie). Zolang er een terugdraaiende teller is, is het dus niet interessant om een thuisbatterij te plaatsen.

 

Rekenvoorbeeld met een digitale teller:

De kans is groot dat binnen een aantal jaar de terugdraaiende teller vervangen zal worden door een digitale teller.

Een digitale teller meet 4 zaken:

 • Verbruik daluren
 • Verbruik piekuren
 • Teruglevering daluren
 • Teruglevering piekuren

Rekenvoorbeeld van het eigen elektrisch verbruik:

Het zal er dus in de toekomst om draaien hoeveel van de eigen geproduceerde stroom kan je zelf verbruiken. Wat je niet zelf kan verbruiken wordt geleverd aan het net (hiervoor ontvang je een vergoeding die een factor 5 à 10 lager ligt dan de afname van het net). Wat je tekort hebt en dus afneemt van het net wordt aan de volle pot aangerekend.

Momenteel bedraagt het gemiddelde verbruik van eigen geproduceerde stroom zo’n 30 à 40% van het jaarlijks verbruik. Met een terugdraaiende teller gebruik je het net als ‘batterij’. Voor dit gebruik betaal je het prosumententarief. Dit is een vaste jaarlijkse kost ongeacht de hoeveelheid energie je hebt geleverd aan het net.

Enkel de meterstand telt om een afrekening te maken (Prosumententarief + Meterstand vorig jaar – Meterstand huidig jaar) waarbij het verschil in meterstanden niet negatief kan zijn.

Wanneer we dezelfde redenering volgen en er wordt met een kleine inspanning bvb 35% van de eigen geproduceerde stroom onmiddellijk verbruikt, dan bedraagt de afrekening niet meer 806,16€ (prosumententarief) maar volgende bedrag:

 • Verbruik: 8500 kWh
 • Eigen verbruik stroom opgewekt door PV: 35% van 8500 kWh = 2975 kWh
 • Teruglevering aan het net: 5525 kWh
 • Verbruik van het net: 5525 kWh
  • (we veronderstellen dat de PV-panelen exact het verbruik dekken op jaarbasis)

Schatting kosten en opbrengsten:

 • Prosumententarief: 0€
 • Teruglevering aan het net: 5525 kWh à 0.045 €/kWh = -248,63€
 • Verbruik: 5525 kWh à 0.4 €/kWh = 2210€

Jaarlijks komen we zo aan een kost van +/- 2210€ – 248,63€ = 1961,37€.

Dit bedrag is heel wat hoger louter door het vervangen van de oude analoge teller door een digitale teller. Het verschil bedraagt 1961,37€ – 806,16€ = 1155,21€.

Door deze meerkost kan wel een terugverdientijd berekend worden indien een thuisbatterij geplaatst wordt. Lees meer daarover op onze volgende post.

Heb je hierover vragen? Aarzel zeker niet om ons te contacteren. We helpen jou graag verder.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be