fbpx

Hoeveel kost het nu om mijn eigen huis te bouwen?

Nov 2018

Hoeveel kost het nu om mijn eigen huis te bouwen?

Wie zijn eigen huis wil bouwen dient vooraf goed na te denken over welk budget hiervoor nodig is. Er komen hier namelijk veel kosten bij kijken.  Info over de verschillende factoren die al deze kosten beïnvloeden lees je verder in dit artikel.

Prijs-nieuwbouw-MijnEPB

Aankoop bouwgrond en belastingen

De eerste stap bij het bouwen van een huis is de aankoop van bouwgrond. De prijs hiervan hangt sterk af van de regio. Op bouwgrond moet 21% belasting betaald worden. Indien je bouwgrond koopt waar nog gebouwen op staan dan betaal je meestal enkel de overdrachtsbelasting van 6%.

Werkuren architect en ereloon

Naast de gepresteerde uren van de architect moet ook nog een ereloon betaald worden. Dit is standaard 7-10% van de totale nieuwbouwprijs. De archtitect is echter vrij om dit percentage te kiezen. Spreek dit dus goed af vooraleer je met de werkzaamheden begint. Naast de kosten van de architect zijn de werkuren van alle andere tussenpersonen zeer belangrijk. Wanneer je vershillende dingen zelf doet kun je snel heel wat uitsparen. Hou er wel rekening mee dat terwijl je  geld uitspaart er heel wat tijd geïnvesteerd moet worden en je de verschillende technieken zelf moet beheersen.

Type gebouw, bouwmaterialen en technieken

Verder zijn de kosten van uw nieuwbouw afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen en technieken. Wilt u een hypermoderne keuken met alle nieuwst snufjes? Dan zal de prijs snel hoog oplopen. Ook het gebruiken van de allernieuwste technieken zoals zonneboilers of warmtepompen zijn serieuze investeringen. Uiteraard werpen deze wel hun vruchten af op langere termijn.

Prijs per vierkante meter als richtprijs

Een richtprijs per vierkante meter varieert gemiddeld tussen de 1200 en 1500 euro. Toch kan deze prijs hoger uitvallen wanneer veel dure materialen en technieken gebruikt worden. De prijs per vierkant meter vastleggen is dus geen gemakkelijke opdracht.

Tenslotte heb je nog de kosten van nutsvoorzieningen en verplichte studies (EPB, grondsanering, stabiliteitsstudie, veiligheidscoördinatie, …). Ben je op zoek naar een ervaren en betaalbare EPB-verslaggever of veiligheidscoördinator? Neem gerust contact op met ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte. Meer informatie vind je op onze website: www.mijnepb.be.

Foto: http://lauriepfohl.com/getting-the-best-price-for-your-home/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be