fbpx

Asbestinventaris wordt nu ook verplicht voor particulieren

Jan 2019

Asbest in gebouwen vormt een hoog risico voor de gezondheid. Sinds 1995 is het daarom verplicht voor elke werkgever om een asbestinventaris op te laten stellen. Op die manier worden werknemers beschermd en kunnen ze asbest op een veilige manier beheren en verwijderen. Binnenkort moeten nu ook particulieren een asbestinventaris opstellen voor verkoop. Tegen 2032 moet elk gebouw met kritisch bouwjaar in Vlaanderen een asbestinventaris bezitten.

Wat is een asbestinventaris?

Een asbestinventaris heeft informatie over alle materialen die asbest bevatten. Hiervoor komt een expert ter plaatse om een inspectie uit te voeren. Hij baseert zich onder andere op voorkennis, expertise en waarnemingen. Vervolgens vergelijkt hij deze resultaten met verschillende labotesten. Alle resultaten komen dan in een finaal rapport.

Wanneer is dit verplicht? 

Sinds 1995 zijn alle werkgevers verplicht om een asbestinventaris te bezitten van alle werklocaties. Zo worden alle werknemers beschermd tegen asbestrisico’s. Ook aannemers van werken bij particulieren moeten een asbestinventaris (laten) opstellen!

Tot op heden is dit nog niet verplicht voor particulieren die geen werken uitvoeren. De Vlaamse regering wil dit binnenkort echter veranderen. Hiervoor werd het actieplan ‘asbestafbouw’ goedgekeurd. Dit geldt voor alle gebouwen die voor 2001 gebouwd werden (risicobouwjaar). Deze moeten vanaf 2022 nu ook verplicht een asbestinventaris bezitten bij verkoop. Bovendien moeten alle gebouwen met een risicobouwjaar een asbestinventaris bezitten tegen 2032. De bedoeling is om deze dan ook op te nemen in de woningpas.

Hoe vroeger, hoe beter

Je kunt natuurlijk ook nu al vrijwillig een inventaris laten opmaken. Dit is steeds verstandig om gezondheidsrisico’s en onvoorziene kosten te vermijden. Je vind hierover alle informatie terug op deze website.

Ben je op zoek naar een gekwalificeerd EPB, VC -of ventilatieverslaggever? Neem dan gerust een kijkje op onze website of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.snopes.com/fact-check/is-epa-allowing-asbestos-products/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be