fbpx

Invoer sloopopvolgingsplan voor niet-residentiële gebouwen

Mar 2020

Sinds kort moet je bij de vergunningsaanvraag voor het slopen van niet-residentiële gebouwen een sloopopvolgingsplan (SOP) bijvoegen. Dit SOP is een overzicht van alle te slopen fracties tijdens de verschillende stappen van het sloopproces. In het sloopopvolgingsplan wordt extra aandacht gegeven aan gevaarlijke stoffen en staat er advies voor een optimale efficiënte sloop.

Sloopopvolgingsplan voor een betere inventarisatie en slooptraject

Sinds 5 juni 2018 werd het sloopopvolgingsplan ingevoerd en dit vervangt de huidige sloopinventaris. Bijgevolg moet je dit SOP verplicht bij de omgevingsvergunningsaanvraag toevoegen. Dit geldt voor niet-residentiële gebouwen, infrastructuurwerken, bruggen en tunnels. In het SOP wordt extra aandacht gegeven aan de verwijdering van gevaarlijke stoffen, zoals asbest. Hierin staat er ook advies om zo een optimaal selectief slooptraject in veilige omstandigheden te garanderen. Uiteindelijk zorgt de erkende sloopbeheerorganisatie Tracimat vzw ervoor dat alles correct verloopt. In het sloopopvolgingsplan kun je verschillende zaken terugvinden, zoals:

  • identificatie van de bouwplaats
  • Overzicht van alle afvalstoffen die kunnen vrijkomen met hun code uit het VLAREMA
  • De locatie, hoeveelheid en verschijningsvorm van alle afvalstoffen
  • De methode van inzameling, opslag en afvoer

Bijkomende vernieuwing: invoer van de traceerbaarheidsprocedure

Om de sloopwerken correct uit te voeren moet je volgens Tracimat nu bijkomend de traceerbaarheidsprocedure doorlopen. Pas dan zal Tracimat een sloopattest afleveren. Deze traceerbaarheidsprocedure beschrijft de verschillende stappen van het sloopproces die je nauwkeurig moet naleven. Een gedetailleerd overzicht van de verschillende stappen vind je op deze website. In dit gepubliceerd document van OVAM kun je ook gedetailleerde informatie terugvinden over het sloopopvolgingsplan.

Ben je zelf bezig met bouw -of renovatiewerken en zoek je naar een gekwalificeerd EPB, VC of ventilatieverslaggever? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor advies op maat en een vrijblijvende offerte. Wij verzekeren u hoge kwaliteit voor een lage prijs.

 

Afbeelding: http://www.team-quantum.com/services/demolition-excavation

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be