Officiële warmteverliesberekening (EN 12831)
Een warmteverliesberekening is essentieel om de verwarmingsbehoefte van een woning te bepalen. Via ramen, deuren, het dak, de vloer of kieren gaat er vaak heel wat warmte verloren. De hoofdoorzaak hier is slechte of geen isolatie. Maar ook de beglazing (enkel, dubbel of hoogrendement) speelt een belangrijke rol.
Bestel uw warmteverliesberekening online:
de prijs voor een warmteverliesberekening is 240€ excl. 21% BTW voor een standaard ééngezinswoning (<1250 m³) met maximaal 2 dakkapellen. Indien dit het geval is, dan kunt u hieronder de nodige gegevens bezorgen. Wij bezorgen u binnen enkele dagen reeds een volledige warmteverliesberekening conform norm EN 12831, dit is tevens een EPB-aanvaard stavingsstuk. De factuur ontvang je nadat we de berekening hebben bezorgd.
Voordeel voor E-peil eisen
De E-peileisen worden steeds strenger een betere detailberekening is dan ook wenselijk. Het grote probleem is en blijft de aangifte indienen met de juiste nota’s en stavingsstukken erbij. Met behulp van een nieuwe regeling die uitgewerkt werd moet het eenvoudiger worden deze aangifte te doen. Het is de bedoeling dat het iets overzichtelijker wordt welke stukken men juist moet bijvoegen.
Duidelijke omschrijving
Momenteel worden heel wat aangiftes ingediend met een betere waarde voor de ontwerpvertrek- en/of retourtemperatuur dan de waarde bij ontstentenis. Om dit te kunnen staven zijn er dimensioneringsnota’s van het warmteafgiftesysteem of warmteverliesberekeningen noodzakelijk. Wat er als stavingsstuk toegelaten was, was niet altijd duidelijk. Diverse documenten kunnen de temperaturen aantonen maar het gebruik hiervan als bewijs, was niet altijd even duidelijk.
De nieuwe regeling lost deze problemen op. Voortaan moet de dimensioneringsberekening drie belangrijke elementen bevatten:
- Een warmteverliesberekening van het gebouw en van elke ruimte afzonderlijk. De warmtebehoefte moet berekend zijn conform NBN EN 12831:2003 en NBN EN 12831 ANB:2015;
- Een selectie van de afgifte-elementen volgens de gekozen ontwerpvertrek- en retourtemperaturen van de verwarmingskringen en de berekende warmtebehoefte;
- Een berekening van het resulterende ontwerptemperatuurregime voor de warmteopwekking op basis van de gespecificeerde ontwerptemperatuurregimes voor de verschillende warmteafgifte-elementen.
Het stavingsdocument zelf moet een overzicht bevatten van de technische specificaties van de gekozen afgifte-elementen en een samenvattend overzicht van de dimensionering.
Het stavingsdocument dient een samenvattend overzicht te bevatten van de dimensionering en de technische specificaties van de gekozen afgifte-elementen.
Hulp
Vindt u deze uitleg ingewikkeld en wenst u uw warmteverliesberekening graag uit handen te geven? Vraag dan meteen een offerte aan via MijnEPB!
Lees ook: Thermografie wat is het en wat zijn de voordelen?
Foto: eandis.be