fbpx

Decentralisatie van elektriciteit wordt noodzakelijk

Nov 2018

Decentralisatie van elektriciteit wordt noodzakelijk

Sinds de opmars van hernieuwbare energiesystemen is de energievoorziening onderhevig aan verandering. Terwijl warmtevoorziening gecentraliseerd wordt is een decentralisatie van elektrische energievoorziening onvermijdelijk. Waarom dit zo is lees je verder in dit artikel.

decentralisatie-elektriciteit-MijnEPB

Centrale versus decentrale energievoorziening

Uit een recente energieconferentie in Mechelen kwamen enkele opmerkelijke aspecten aan het licht over ons energieverbruik. De toenemende trend van de decentralisering van energieopwekking was hier één van. Steeds meer energieconsumenten worden nu ook producenten, a.d.h.v. zonnepanelen. Dit heeft uiteraard een serieuze impact. Omwille van deze redenen is er nood aan een geïntegreerd systeem waarbij deproductie en consumptie optimaal kan beheerd worden.

Focus op de decentralisatie van elektriciteitsproductie

Klassieke elektriciteitscentrales zullen geleidelijk aan plaats moeten maken voor decentrale productie van elektriciteit aan de hand van PV-installaties. Het is echter een zeer complexe opdracht om een optimale balans tussen opbrengst en verbruik te vinden. Momenteel wordt nog 66% van de totaal geproduceerde zonne-energie terug geïnjecteerd op het net. Hiervoor kan een efficiënt opslagsysteem (vb. thuisbatterij) een oplossing bieden.

Warmtevoorziening via collectieve geothermie

Terwijl elektriciteitsvoorziening steeds meer gedecentraliseerd wordt zou men willen focussen op de centralisatie van warmtevoorziening. Terwijl in België zeer vaak gebruikt gemaakt wordt van individuele warmtepompen (gesloten systeem) zou het gebruiken van collectieve geothermie (open systeem) nog rendabeler kunnen worden. Het nadeel hier is dat heel veel gebouwen afhankelijk zijn van dezelfde bron (wat als er iets misgaat met de bron?). Voorlopig zoekt men nog naar de beste oplossing.

Ben je geïnteresseerd indergelijke duurzame en milieuvriendelijke energievoorzieningen of heb je vragen over uw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? MijnEPB biedt  u graag advies op maat. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende offerte.

Foto: https://www.duurzaamthuis.nl/10-tips-voor-decentrale-energieopwekking-initiatieven

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be