fbpx

Nieuwe richtlijn om veilig graafbakken te verplaatsen

Sep 2018

Nieuwe richtlijn om veilig graafbakken te verplaatsen

Naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen werd een nieuwe richtlijn ingevoerd voor het veilig vervoeren van graafbakken. Het zogenaamde ‘plaatsen in de oren’ van graafbakken is vanaf september 2017 verboden. Ondanks de vele organisaties die hierachter staan kreeg deze nieuwe veiligheidsmaatregel ook veel kritiek. Meer informatie lees je verder in dit artikel.

Graafbakken-MijnEPB

Veiligheid boven alles

Het doel van deze nieuwe richtlijn is om veilig graafbakken te verplaatsen en dus gevaarlijke situaties te voorkomen. Naast de twee dodelijke ongevallen zijn er meerdere incidenten bekend waarbij de bak loskwam en neerplofte op de grond, weliswaar zonder slachtoffers. Hierdoor werd in samenspraak met meerdere bedrijven het verbod op deze manier van graafbakken verplaatsen ingevoerd. In de praktijk betekent dit wel extra werk en meerdere trasportritjes tussen verschillende locaties. Wat er nu precies wel en niet mag kun je hier terugvinden.

Veel kritiek

Ondanks de vele steun vanuit verschillende bedrijven, heeft deze nieuwe regel ook al veel kritiek gekregen. Sommigen omschrijven dit als ‘Gekkenwerk, bedacht door pennenlikkers en belachelijk tijdrovend’. Het is dan ook vanuit de toenemende tijdsdruk en financiële druk dat dit soort regels niet welkom zijn. Een ander argument is dat dit niet goed werd doordacht. In feite zijn alle machines met losse hulpstukken levensbedreigend.

Ben je geïnteresseerd in de toenemende veiligheidsmaatregelen bij bouwwerken of ben je op zoek naar een ervaren veiligheidscoördinator voor uw bouwproject? Neem gerust een kijkje op onze website of neem contact op met ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

Foto: https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2017/8/het-duurt-wel-even-voordat-geen-machinist-meer-een-bak-de-oren-neemt-101251794

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be