fbpx

Houtskeletbouw als duurzame en ecologisch verantwoorde bouwmethode

Nov 2017

Houtskeletbouw als duurzame en ecologisch verantwoorde bouwmethode

Bouwen kan op veel verschillende manieren. Naast de traditionele methodes met metselwerk of staalconstructies is houtskeletbouw een methode die de laatste jaren steeds populairder wordt. Hier worden alle dragende structuren van het gebouw uit hout vervaardigd. Naast het milieuvriendelijk karakter van dit materiaal wordt ook steeds een hoge kwaliteit verkregen op vlak van energieprestaties, stevigheid en luchtdichtheid. Heb je interesse in het gebruik van houten structuren voor uw nieuwbouw of verbouwing? Lees dan verder in dit artikel.

houtskeletbouw-MijnEPB

Hoe wordt een houtskelet opgebouwd en wat zijn de voordelen hiervan?

Bij houtskeletbouw wordt de volledige draagstructuur uit houten stijlen en balken vervaardigd waarbij meestal het hout van dennenbomen wordt gebruikt omwille van de stevigheid. Het grote voordeel van deze methode is dat de constructie zeer snel gaat en praktisch alle constructies mogelijk zijn. De wind -en waterdichte structuur kan in slechts enkele dagen gerealiseerd worden! Hierdoor kan snel naar de afwerking overgegaan worden en kan de bouw binnen het half jaar afgerond worden.

Vervolgens is hout veel beter isolerend dan staal of beton, waardoor er minder gestookt moet worden en de energiefactuur dus lager zal zijn. Houtskeletbouw is ook zeer milieuvriendelijk. Naast het duurzame karakter van deze grondstof heeft hout de unieke eigenschap om CO2 vast te houden. Bomen ademen dit broeikasgas in en geven zuurstof af. Dit heeft dus een rechtstreeks positief effect op het milieu. Verder heeft hout ook vochtregulerende eigenschappen waardoor een veel gezonder binnenklimaat verkregen wordt. Het gebruik van hout leidt ook tot betere akoestische eigenschappen.

Wat is de prijs van houtskeletbouw?

Hoewel er vaak vooroordelen zijn over het dure prijs van een houtconstructie is het gebruik van hout uiteindelijk financieel voordeliger. Dit is vooral door de goede isolerende eigenschappen, waardoor de energiefactuur veel lager zal zijn. Ook zijn dure speciale funderingstechnieken niet nodig omdat hout een licht materiaal is.

Niet onbelangrijk: hoe zit het met de brandveiligheid?

Hoewel de meesten zouden vermoeden dat hout brandonveilig is, is het eigenlijk net andersom. De brandweerstand van hout is vaak hoger dan andere materialen doordat hout verkoolt en zichzelf dus beschermt. Hierdoor blijft de houtstructuur tijdens een brand dus langer in stand. De prijs van de brandverzekering is dus volledig vergelijkbaar met die van traditionele woningen.

Dankzij de unieke eigenschappen van houtskeletbouw wordt deze techniek steeds vaker toegepast in België. Ben je geïnteresseerd in duurzaam en ecologisch verantwoord bouwen of heb je vragen omtrent energiebesparing? Surf dan snel naar www.mijnepb.be.

Foto: http://www.snowmanconstruction.com/specializing-in-framing/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be