fbpx

Kostenoptimum voor een energiezuinige woning

Jan 2016

Kostenoptimum energiezuinige woning

Uit onderstaande tabellen voor het kostenoptimum blijkt dat de meerprijs inzake investeringskost voor het E50-niveau voor de referentiewoningen gemiddeld 0,4 % à 0,9 % bedraagt. Die meerprijzen worden bekomen door de investeringskosten bij het referentieniveau bij E60 te vergelijken met de investeringskosten bij E50.

De meerprijs voor de investeringskost bij het BEN-niveau van E30, bedraagt voor de onderzochte referentiewoningen 3,0 % à 4,2 % bij toepassing van de kostenoptimale maatregelen.

Om het optimum te bepalen werd rekening gehouden met volgende parameters:

  • Initiële investeringskost
  • Levensduur van 30 jaar
  • Energiekosten die elk jaar met 3% stijgen

Hieronder maken we per type woning een kostenramen en wordt het optimum berekend.

 

Definitie kostenoptimum

Het kostenoptimum is niet de goedkoopste oplossing op korte termijn en zorgt ook niet voor het laagste gebruik op lange termijn. Het optimum berekent de laagste kost voor zowel het verbruik, onderhoud als aankoopkost gedurende de levensduur van een woning (30 jaar).

 

Kostenoptimum van een rijwoning

Hieronder vindt u de tabel terug waarin de kosten van een rijwoning werden berekend. In het blauw kan de meest kostenoptimale woning gevonden worden.

rijwoning kostenoptimum

 

Kostenoptimum van een half-open bebouwing

Half open bebouwing kostenoptimum

 

Kostenoptimum van een vrijstaande woning

Open bebouwing kostenoptimum

 

Kostenoptimum van een appartement

Appartement kostenoptimum

 

Besluit

Bij een rijwoning en een half-open bebouwing ligt het optimum bij een E-peil van 40. Bij appartementen en vrijstaande woningen ligt dit op een E-peil van E30.

Een grondige berekening van het E-peil in een vroege fase van het ontwerp is zeer belangrijk, vertrouw daarom op de expertise van MijnEPB. Het zoeken naar de meest optimale situatie zou zo vroeg mogelijk in het bouwproces moeten starten. De focus op kostenoptimale maatregelpakketten is daarbij zeer belangrijk. Het kiezen voor niet-optimale maatregelen kan immers een grote invloed hebben op de bouwkost (zowel op de totale actuele kosten als op de initiële investeringskosten).

Er is een verschil in het optimum tussen een appartement en een vrijstaande woning. Indien men betere isolatie plaatst, dan zal dit per appartement goedkoper uitkomen dan voor de vrijstaande woning. Hierdoor zal het optimum bij een appartement automatisch zorgen voor een lager E-peil dan bij bvb een vrijstaande woning. Heel wat kosten kunnen immers over meerdere entiteiten verspreid worden (vloer, muur, dakisolatie, kortere leidinglengtes, minder ramen, minder kanalen, massief gebouw, …)

Bron: Ontwerpnota van 30/10/2015 op Vlaanderen.be

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be