Nov 2018
Het na-isoleren van de spouwmuren is een zeer kostenefficiente en gemakkelijke manier om de energieprestaties van uw muren te verbeteren. Toch is niet elke muur geschikt voor na-isolatie en moeten er verschillende aandachtspunten in rekening gebracht worden. Meer hierover lees je verder in dit artikel.
Sinds de jaren 60 werd het gebruik van een spouw ingevoerd. Vanaf de jaren negentig werd deze dan ook gedeeltelijk gevuld met isolatiemateriaal. Het na-isoleren blijkt nu een evidente oplossing om uw woning nog energiezuiniger te maken. Hiervoor kan er vloeibaar of vaste korrels isolatiemateriaal in uw muur gespoten worden. Een overzicht van isolatiematerialen die hiervoor kunnen gebruikt worden vind je hier.
Ten eerste moet er gekeken worden of er effectief een spouw aanwezig is. Wanneer de muur dikker is dan 25 cm is dit normaal het geval. Ter controle boor je een gaatje in de muur en kijk je of je doorschiet met je boor. Dit wijst op de aanwezigheid van een spouw. Verder moet de spouw aan enkele voorwaarden voldoen om geschikt te zijn voor na-isolatie:
Het na-isolerenvan spouwmuren heeft heel wat voordelen:
Een belangrijk nadeel van deze techniek is dat deze niet overal toepasbaar is. De spouw heeft ook een beperkte breedte om te isoleren. Bij het aanbrengen van isolatie aan de buitenkant kun je veel breder gaan.
Wil je meer weten over welke energiebesparende maatregelen je kunt treffen in uw eigen woning of heb je vragen over de energieprestaties voor uw renovatie -of nieuwbouwproject. Surf naar www.mijnepb.be voor meer informatie en contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.