fbpx

Op wat moet ik letten bij na-isolatie van spouwmuren?

Nov 2018

Op wat moet ik letten bij na-isolatie van spouwmuren?

Het na-isoleren van de spouwmuren is een zeer kostenefficiente en gemakkelijke manier om de energieprestaties van uw muren te verbeteren. Toch is niet elke muur geschikt voor na-isolatie en moeten er verschillende aandachtspunten in rekening gebracht worden. Meer hierover lees je verder in dit artikel.

Na-isolatie-spouwmuur-MijnEPB

Enkele belangrijke voorwaarden

Sinds de jaren 60 werd het gebruik van een spouw ingevoerd. Vanaf de jaren negentig werd deze dan ook gedeeltelijk gevuld met isolatiemateriaal. Het na-isoleren blijkt nu een evidente oplossing om uw woning nog energiezuiniger te maken. Hiervoor kan er vloeibaar of vaste korrels isolatiemateriaal in uw muur gespoten worden. Een overzicht van isolatiematerialen die hiervoor kunnen gebruikt worden vind je hier.

Ten eerste moet er gekeken worden of er effectief een spouw aanwezig is. Wanneer de muur dikker is dan 25 cm is dit normaal het geval. Ter controle boor je een gaatje in de muur en kijk je of je doorschiet met je boor. Dit wijst op de aanwezigheid van een spouw. Verder moet  de spouw aan enkele voorwaarden voldoen om geschikt te zijn voor na-isolatie:

  • Minimum 5 cm breed
  • Vrij van vuiligheid en obstructies, dit kan gecontroleerd worden met een endoscoop
  • De aanwezigheid van koudebruggen kan leiden tot problemen met vocht en schimmelvorming
  • Controleer of de buitenmuur dampdoorlatend is. Indien niet, dan is de enige uitweg voor damp de spouw. Bij opvullen van de spouw met isolatie krijg je uiteraard ophoping van vocht met de nodige problemen als resultaat
  • Controleer of de muren nog in goede staat zijn

Voor -en nadelen van na-isolatie in spouwmuren

Het na-isolerenvan spouwmuren heeft heel wat voordelen:

  • Vrij goedkoop
  • Onmiddelijke energiebesparing
  • Geen ruimteverlies in uw woning
  • Vlotte en propere uitvoering
  • Mogelijk voor zeer veel woningen

Een belangrijk nadeel van deze techniek is dat deze niet overal toepasbaar is. De spouw heeft ook een beperkte breedte om te isoleren. Bij het aanbrengen van isolatie aan de buitenkant kun je veel breder gaan.

Wil je meer weten over welke energiebesparende maatregelen je kunt treffen in uw eigen woning of heb je vragen over de energieprestaties voor uw renovatie -of nieuwbouwproject. Surf naar www.mijnepb.be voor meer informatie en contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be