fbpx

Meer strafpunten bij onvoldoende dakisolatie vanaf 2020

Jul 2019

Vanaf 2020 moet elke zelfstandige woning voorzien zijn van voldoende dakisolatie. Hoewel deze isolatienorm sinds 2015 van kracht is, worden er vanaf 2020 effectief strafpunten gegeven voor wie niet aan de wetgeving voldoet.

Het belang  van dakisolatie

Ongeveer 30 procent van alle warmte in de woning gaat verloren via het dak. Een goede dakisolatie zorgt dus voor een serieuze daling in energieverliezen en verkleint jouw ecologische voetafdruk. Daarom besliste de overheid om een dakisolatienorm op te leggen. Deze geldt voor alle zelfstandige woningen (studio’s, eengezinswoningen of appartementen). Voor kamers en daken kleiner dan 2 m² geldt deze echter niet.

De minimumnorm voor dakisolatie is vastgelegd op een R-waarde of warmteweerstand van minstens 0,75 m²K/W. Dit komt ongeveer met een minimale isolatiedikte van 3 à 4 cm, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Er wordt echter sterk aangeraden om de isolatielaag nog dikker aan te breng. Op die manier spaar je nog meer uit op je energiefactuur en voldoet de isolatie lange tijd aan de steeds strenger wordende wetgeving.

Ongeschiktverklaring door onvoldoende isolatie

Vanaf 2015 kregen verschillende woningen die onvoldoende dakisolatie bevatten al enkele strafpunten toegekend. Hierbij krijg je nog de tijd om het dak alsnog te isoleren. Vanaf 2020 wordt het aantal strafpunten opgetrokken naar 15 en kan de woning zelfs ongeschikt verklaard worden.

De kans dat een inspecteur langs komt en 15 strafpunten toekent aan een eigenaar die in zijn eigen woning verblijft is echter klein. Het zijn vooral verhuurders van huizen en appartementen die het risico lopen om beboet te worden.

Hoeveel kost dit?

Voor een dak van 100 m² betaal je tussen de 2200 en 2800 euro aan isolatie. Voor woningen ouder dan 10 jaar betaal je slechts 6% belastingen. Als je nu isoleert, krijg je bovendien nog de premie van de netbeheerder voor dakisolatie: 6 euro per m² als je een aannemer inschakelt en 3 euro per m² als je het zelf doet.

Wil je meer weten over hoe je kunt besparen op uw energieverbruik of ben je op zoek naar een gekwalificeerde EPB-verslaggever? Surf dan snel naar www.mijnEPB.be en contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: http://www.dansheplerroofing.com/our-services/roof-insulation.html

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be