fbpx

Volledig off-grid gaan: is dat wel mogelijk?

Mar 2019

Mensen worden zich steeds meer bewust van duurzaam en energiezuinig bouwen. Sommigen gaan zelfs nog een stap verder, en proberen volledig onafhankelijk van het net te worden. Dit zogenaamd off-grid gaan betekent dat je volledig zelfvoorzienend wordt in je energieverbruik. Hoewel dit een aanlokkelijk concept is, brengt dit toch heel wat uitdagingen met zich mee.

Hoe ga ik off-grid en waarmee moet ik rekening houden?

Voor je off-grid kunt gaan, dien je eerst je eigen energieverbruik gedetailleerd in kaart te brengen. Op die manier kun je beslissen welke toestellen je dient aan te kopen en hoe je ze moet dimensioneren. Het is dus cruciaal om deze metingen goed uit te voeren en te kunnen beslissen of het off-grid gaan praktisch en financieel haalbaar is. Je zult merken dat in de realiteit vaak heel wat verschil kan zitten in het energieverbruik dan vooraf berekend.

Vervolgens kun je overgaan tot het aankopen van toestellen die je in staat stellen om volledig zelfvoorzienend te worden. Terwijl veel mensen redeneren dat je met PV-panelen en een warmtepomp onafhankelijker wordt, is dit eigenlijk niet het geval. Het energieoverschot wordt terug op het net gestoken. Hierdoor blijf je dus afhankelijk van het net. Je kunt bijvoorbeeld wel overgaan tot een pelletsysteem en PV-panelen. De overtollige energie op piekmomenten kun je opslaan in een batterij, om dan later terug in te zetten. Wanneer dit systeem goed afgeregeld is, kun je volledig onafhankelijk van het net zijn.

 

Enkele belangrijke nadelen…

Het grootste nadeel is dat je geen back-up meer hebt wanneer er iets fout loopt. Wanneer een toestel kapot gaat loop je dus het risico om in de winter zonder verwarming of elektriciteit te zitten. Ook de investeringskost van het off-grid gaan ligt vrij hoog. Wanneer meer mensen off-grid gaan, zullen de netkosten gedragen moeten worden door een steeds kleinere groep. Misschien zoeken we uiteindelijk beter naar een meer gezamenlijke oplossing, zoals warmtenetten, smartgrids, zonnedelen, …

Wil je meer weten over hoe je energie kunt besparen? Surf naar www.mijnepb.be voor meer informatie of contacteer ons voor vrijblijvend advies op maat.

Afbeelding: http://www.solarelectrobd.com/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be