Oct 2020
Op 12/10/2020 heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir meer dan tien miljoen euro vrijgemaakt. Hiermee wil men ondernemingen blijven stimuleren om te investeren in groene warmte, restwarmte en warmtenetten.
In Vlaanderen (en in de rest van Europa) gaat meer dan de helft van het totale energiegebruik naar de productie van warmte.
95% van opwekking warmte afkomstig uit fossiele brandstof
Vandaag halen we nog 95% van die warmte uit de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en stookolie. De overige 5% komt van groene energiebronnen. Door bijvoorbeeld restwarmte te gebruiken en meer groene warmte te produceren, zijn grote winsten voor het klimaat te boeken.
In aanvragen uit vorige versies van deze premie werd zichtbaar dat er heel wat lokale alternatieven voor fossiele brandstoffen zijn.
We gaven eerder al steun aan grote warmtepompen, aan biomassa-installaties die houtafval uit de buurt gebruiken en aan warmtenetten die restwarmte naar bedrijven en gezinnen vervoeren. En dat is maar een greep uit de tientallen projecten die we helpen realiseren.
De premie groene warmte, restwarmte en warmtenetten loopt tot en met dinsdag 10 november 2020.
Het beschikbare totaalbudget hiervoor is:
Hoe lager het steunpercentage (voorgesteld door de indiener) en hoe groter de verwachte CO2-besparing, hoe hoger een project scoort.
De steun wordt verdeeld over de best gerangschikte projecten tot het beschikbare budget opgebruikt is.
Alleen projecten die niet in aanmerking komen voor andere steun, zoals het certificatensysteem of de ecologiepremie, kunnen deelnemen hieraan. Meer info op de website van het Vlaams Energieagentschap.
De volgende oproep is gepland in het voorjaar van 2021. Daarvoor wordt een vergelijkbaar budget gereserveerd.
Heb je vragen over warmtenetten, zowel op eigen site als aangesloten op een groter warmtenet? Neem dan zeker contact op met ons. We hebben een ruime ervaring op vlak van warmtenetten en weten hoe we deze optimaal in de EPB berekening kunnen opnemen.