fbpx

Witte daken versus groendaken: het verschil en het effect binnen steden

May 2023

Witte daken vs groendaken

In stedelijke gebieden is de temperatuur vaak aanzienlijk hoger dan op het platteland. Dit verschil wordt veroorzaakt door verharde oppervlakken en het gebrek aan groen en water in steden. Om dit probleem aan te pakken, kiezen steeds meer steden voor witte daken of groendaken. In dit artikel bespreken we het verschil tussen deze twee soorten daken, hun voor- en nadelen, de impact op biodiversiteit, het afkoelingseffect en de kostprijs.

Wit dak op schoolgebouwGroendak op appartementen - MijnEPB

 

Witte daken: reflecterende daken voor een beter klimaat

Witte daken, ook wel reflecterende daken genoemd, zijn daken die bedekt zijn met een speciale witte coating. Deze coating zorgt ervoor dat zonlicht en warmte worden gereflecteerd, waardoor de temperatuur van het dak en de omliggende omgeving verlaagd wordt. Witte daken zijn iets duurder dan zwarte daken, met een prijsverschil van ongeveer 6 euro per vierkante meter. Echter, omdat witte daken minder gevoelig zijn voor hittestress en uv-stralen, is de levensduur langer.

Wit dak woning witte daken - MijnEPB

Voordelen van witte daken:

 • Verlaging van de temperatuur in en rond het gebouw
 • Langere levensduur dan zwarte daken
 • Energiebesparing door minder behoefte aan airconditioning

Nadelen van witte daken:

 • Hogere kostprijs dan zwarte daken
 • Bijdrage aan biodiversiteit is nihil

 

Groendaken: natuurlijke koeling en biodiversiteit

Groendaken zijn daken die bedekt zijn met planten, meestal sedum, gras, kruiden of zelfs kleine bomen. Ze zorgen voor natuurlijke koeling door verdamping en het vasthouden van regenwater. Bovendien dragen ze bij aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden en helpen ze fijnstof en andere vervuilende stoffen uit de lucht te filteren.

Groendak op woning - MijnEPB

Voordelen van groendaken:

 • Natuurlijke koeling door verdamping en waterretentie
 • Bijdrage aan biodiversiteit en luchtkwaliteit
 • Aantrekkelijk uiterlijk en recreatieve waarde
 • Ze houden regenwater vast

Nadelen van groendaken:

 • Hogere kosten voor aanleg en onderhoud
 • Niet altijd geschikt voor alle dakconstructies

 

Afkoelingseffect: temperatuurverschillen in steden

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er grote temperatuurverschillen zijn tussen steden en plattelandsgebieden. Op dagen zonder wind of bewolking kan het in het centrum van een grote stad 8 tot 10 graden warmer worden dan op het platteland. Zowel witte daken als groendaken kunnen helpen deze temperatuurverschillen te verkleinen, maar het afkoelingseffect lijkt in uiteindelijk iets groter bij groendaken.

 

Kostprijs: investeren in een koelend dak

De aanleg van een wit dak kost ongeveer 12 euro per vierkante meter, terwijl een groendak sowieso duurder zal zijn, de prijs is ondermeer afhankelijk van de gebruikte materialen en de complexiteit van het ontwerp. Hoewel witte daken een langere levensduur hebben, kunnen de voordelen voor biodiversiteit en luchtkwaliteit van groendaken de hogere kosten rechtvaardigen.

 

Conclusie

Zowel witte daken als groendaken bieden voordelen op het gebied van temperatuurregulatie en energiebesparing ten opzichte van een klassieke zwarte dakbedekking. Terwijl witte daken een kosteneffectieve oplossing zijn voor het verlagen van de temperatuur, dragen groendaken daarbovenop nog bij aan biodiversiteit, wateropvang en luchtkwaliteit. Afhankelijk van het budget en de prioriteiten kan een keuze worden gemaakt tussen deze twee duurzame dakoplossingen.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be