fbpx

Risico van ondergraven van een gebouw

Apr 2023

Wat is het ondergraven van een gebouw?

Het ondergraven van een gebouw is het proces waarbij er dieper wordt gegraven de de onderkant van de fundering van een naburig gebouw. Dit kan bvb het geval zijn in een rijwoning waarbij de buur een vorstrand of funderingsstrook graaft net naast de funderingen van de woning.

Ondergraven en onderschoeiien van een gebouw - stabiliteit

 

Risico’s van het ondergraven

Het ondergraven van een gebouw kan ernstige risico’s met zich meebrengen. Zo kan het gebouw instabiel worden en kunnen er scheuren in de fundering en de muren ontstaan. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals het instorten van delen van het gebouw. Bovendien kan het ondergraven van een gebouw ook gevolgschade veroorzaken voor de omgeving, zoals het breken van leidingen.

 

Risico’s van ondergraven voorkomen

Om deze risico’s te voorkomen, is het belangrijk om bij de bouw van een gebouw rekening te houden met de stabiliteit van de grond en de diepte van de fundering van naburige woningen. Bovendien is het belangrijk om een visuele controle uit te voeren alvorens de werken te starten.

 

Wat is een onderschoeiing?

Een onderschoeiing is een constructie die wordt gebruikt om de fundering van een gebouw te versterken als er onder of dieper dan de fundering van het (naburige) gebouw wordt gegraven. Dit kan nodig zijn bijvoorbeeld wanneer er een parkeergarage of kelder onder het gebouw wordt aangelegd of wanneer er een diepere sleuf nodig is om het gebouw op te plaatsen.

Een onderschoeiing bestaat meestal uit een reeks verticale betonnen gegoten muren die onder het gebouw worden geplaatst en die worden verbonden met een funderingsvoet die onder het gebouw wordt gegoten. De onderschoeiing zorgt ervoor dat de fundering van het gebouw wordt versterkt en dat de belasting die op het gebouw rust, goed wordt verdeeld. Dit voorkomt dat het gebouw verzakt of scheef gaat staan als er onder of dieper naast het gebouw wordt gegraven.

 

Stabiliteitsingenieur nodig bij onderschoeiing?

Absoluut! Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen van een stabiliteitsingenieur wanneer er plannen zijn om te graven in de buurt van een bestaand gebouw. De stabiliteitsingenieur kan dan beoordelen of er een onderschoeiing nodig is en hoe deze het beste kan worden geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat het gebouw stabiel blijft.

 

Vragen? neem contact op.

Ben je bang dat je aangrenzende buren onder jouw funderingen zullen verdwijnen als je dieper graaft dan hun funderingen? Geen zorgen, want wij zijn hier om je te helpen! Neem contact op met ons en wij zorgen ervoor dat jouw gebouw stevig blijft staan, ongeacht hoe diep je graaft. En als er toch onderschoeiing nodig is, hebben wij de beste stabiliteitsingenieurs in dienst om je te helpen. Dus, aarzel niet en neem contact met ons op voor al je vragen over stabiliteit en onderschoeiing!

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be