fbpx

Wanneer is beton waterdicht?

May 2017

Wanneer is beton waterdicht?

Zowel in oude als in nieuwe woningen bestaan er veel misverstanden of het beton zoals bijvoorbeeld in kelders, waterdicht is. Er worden bij het bouwen van kelders veel fouten gemaakt. Nochtans is het technisch niet zo moeilijk meer om kelders te bouwen die perfect waterdicht zijn.
Essentieel is het om enkele veelgemaakte fouten juist niet te maken en een grondige studie van de stabiliteit van je woning te laten uitvoeren.
Een opsomming van enkele fouten lees je in dit artikel.wanneer beton waterdicht - MijnEPB

 

Drainage rond de kelder

Drainage en grondwater zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het plaatsen van een drainage aan de voet van de kelder, of nog erger, onder de keldervloer is een grote fout. Naast de noodzaak van een vergunning om grondwater te verlagen, is het mee pompen van fijn slib helaas onvermijdelijk. Je ondermijnt je woning. Een filter rond de drainage kan je nooit perfect maken. Het filterdoek slibt dicht of je trekt fijn slib uit het zand. Dit kan leiden tot ernstige scheuren en/of verzakkingen doorheen de volledige woning. Laat het grondwater dus waar het is.

 

Kelderdichting niet tot het maaiveld

Het niet doortrekken van een kelderdichting tot aan het niveau van het maaiveld is een andere fout

  • Je bouwt een kelder en maakt deze waterdicht.
  • Je plaatst de welfsels en het gelijkvloers wordt er op gemetseld.
  • Vergeet niet dat er onder het maaiveld nog lagen zitten die niet ingepakt zijn met een waterkeringsfolie of niet gedicht door de kelderdichting. Hierdoor loopt het hemelwater rechtstreeks in de keldermuur.
  • De insijpeling van regenwater gaan dikwijls horizontaal doordringen tot in de chape van het gelijkvloers.

Vanaf welke dikte is beton waterdicht?

Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm. Hydrofuge is een kleurloos product die de zuigkracht van poriën sterk verkleint. Er vormt zich een (onzichtbare) barrière tegen regenwater.

 

Hoe kan je scheuren voorkomen in beton?

Vooreerst moet je weten dat beton altijd scheurt. Maar dit heeft uiteraard zijn grenzen. De scheurtjes moeten zo goed als onzichtbaar zijn (tussen 0,2 mm en 0,4 mm al naargelang de klasse). Je kan een degelijke hechting krijgen door voldoende wapening te gebruiken, hierdoor worden de trekkrachten beter opgevangen en ontstaan er minder scheurtjes.

 

Wil je zeker zijn dat je bovenstaande fouten niet maakt, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte voor een stabiliteitsstudie.

 

 

Foto: blockbasement.com

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be