fbpx

Uitbreiding van een woning – verplichtingen

Oct 2014

Gelden er bij een uitbreiding EPB verplichtingen? Een uitbreiding, hoe groot of hoe klein ook, moet voldoen aan de EPB-eisen. Dit gaat van een kleine dakkappel tot een fameus bijgebouw. De eisen voor deze uitbreiding zijn beperkt. Er moet voldaan worden een maximale U-waarde en voor ventilatie gelden specifieke eisen afhankelijk van de ruimte en de oppervlakte ervan.

 

Uitbreiding EPB

Uitbreiding epb woning zitruimte

In dit specifieke geval, waarbij de zitruimte wordt uitgebreid moet voldaan worden aan verschillende eisen. Op vlak van isolatie moeten volgende schildelen aan bepaalde eisen voldoen:

  • Buitenmuren U-waarde van 0,24 W/m²K
  • Vloer U-waarde van 0,30 W/m²K
  • Plat dak U-waarde van 0,24 W/m²K

Verder moeten ook de ramen voldoen aan de opgelegde eisen voldoen

  • Glas Ug van 1,1 W/m²K
  • U-waarde van het glas en het profiel samen moet voldoen aan een U-waarde van 2,00 W/m²K

 

Ventilatie uitbreiding

Ook op vlak van ventilatie zijn er ook verplichtingen. Deze verplichtingen zijn afhankelijk van het type ruimte en de oppervlakte van deze ruimte. Een natte ruimtes (WC, wasplaats, badkamer en keuken) zijn vrijgesteld indien deze volledig in het bestaande volume liggen. Bij een uitbreiding zijn er geen vrijstellingen, hier moet dus aan dezelfde eisen worden voldaan als bij een nieuwbouwwoning.

Uitbreiding epb woning ramen

 

In dit geval werd de zitruimte uitgebreid met 19,2 m². Een zitruimte is een droge ruimte (woonkamer, bureau en slaapkamer) en dus moet hier een buitenluchttoevoer voorzien worden. Dit kan zowel mechanisch door middel van een D-systeem of natuurlijk door middel van een regelbaar toevoerrooster. Voor dit project werd er gekozen om boven het schuifraam dat 230cm breed is een invisivent raamrooster te plaatsen. Op deze manier voldoet het aan de opgelegde eisen voor ventilatie.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be