fbpx

Energielabel en EPC-labelpremie

Jan 2023

Wat is het energielabel?

Het energielabel is een kleurensysteem waarmee de energieprestatie van een woning of gebouw wordt aangegeven. In België geldt dit systeem voor zowel woningen als niet-residentiële gebouwen. Het label loopt van A++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverbruikend). Wanneer een woning of gebouw verkocht of verhuurd wordt, is het verplicht om een geldig energielabel te tonen. Zo kunnen potentiële kopers of huurders zien hoe energiezuinig het gebouw is en hoe hoog hun energiefactuur zal zijn.

Energielabel en EPC-labelpremie

 

Meer en meer gebouwen hebben beter label

De renovatiegolf in Vlaanderen blijft aanhouden, met een stijging van het aantal woningen met een A- of B-label. Volgens cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) heeft op 1 januari 2022 naar schatting 6,8% van de Vlaamse woningen een A-label en bijna 21% een B-label. Dit betekent dat meer dan een kwart van de woningen in Vlaanderen al een goed energielabel heeft.

 

Vlaamse regering subsidieert

De Vlaamse Regering heeft beleidsmaatregelen genomen om de renovatiegolf te stimuleren en te ondersteunen. Zo werd het EPC vanaf 2019 vernieuwd met beknopt advies en aanbevelingen om de woning tot een A-label te brengen. Daarnaast werd er een EPC-labelpremie ingevoerd voor woningen die van een slecht naar een goed label gaan.

 

Wat is de EPC-labelpremie?

De EPC-labelpremie is een premie voor woningeigenaren die hun woning laten renoveren en daardoor een beter energielabel behalen. De premie is bedoeld om woningeigenaren te stimuleren om hun woning te laten renoveren, zodat de woning een lagere energiefactuur heeft en een beter comfort biedt. De hoogte van de premie is afhankelijk van het behaalde energielabel en de omvang van de renovatie. De EPC-labelpremie is beschikbaar sinds 1 januari 2021.

 

Zorgt EPC-labelpremie voor meer renovaties?

Het is moeilijk om te zeggen of de EPC-labelpremie leidt tot meer verbouwing, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. De EPC-labelpremie is een subsidie voor woningen die van een slecht naar een goed energielabel gaan, dus het kan zijn dat het leidt tot meer verbouwing als mensen hiervan gebruik maken.

 

MijnEPB helpt je verder!

MijnEPB is dé expert in het opmaken van EPB- en EPC-rapporten. Wij helpen u graag bij het verbeteren van de energieprestatie van uw woning en het behalen van een goed energielabel. Door het opstellen van een EPB-rapport krijgt u inzicht in de energieprestatie van uw woning en kunt u gerichte verbeteringsmaatregelen nemen. Bovendien kunt u in sommige gevallen met een goed energielabel rekenen op een EPC-labelpremie van de Vlaamse overheid. Laat MijnEPB u helpen om te besparen op uw energiefactuur en uw woning te verbeteren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be