fbpx

Waarom is ventilatie in mijn woning zo belangrijk?

Dec 2018

Waarom is ventilatie in mijn woning zo belangrijk?

Ventilatie of doorstroming van uw binnenlucht is essentieel voor een gezonde en comfortabele binnenlucht. Zonder verse lucht wordt jouw woning zeer ongezond. Een goed ventilatiesysteem is dan ook verplicht! Hiervoor worden minimumeisen opgelegd door de EPB-regelgeving.

ventilatie-MijnEPB

Wat is het belang van een goede ventilatie?

Ventileren is het continu verversen van lucht in een woning. Dit is absoluut noodzakelijk voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Slechte ventilatie leidt tot verschillende nadelige effecten, bijvoorbeeld:

  • Ophoping van ongezonde gassen zoals CO2. Dit zorgt voor een muffe en ongezonde omgeving. Ook andere schadelijke gassen die afgegeven worden door de mens of bouwmaterialen leiden tot slechte luchtkwaliteit.
  • Ophoping van vocht: dit kan leiden tot schimmelvorming of groei van schadelijke bacteriën
  • Symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of zelfs ademhalingsklachten

Een goede ventilatie is dus uiterst belangrijk voor de gezondheid en comfort van de mens. In de laatste jaren probeert men steeds meer mensen ook bewust te maken van slechte luchtkwaliteit in de woning.

Strengere regels

Door de toenemende aandacht voor het bouwen van luchtdichte woningen met een goede isolatie wordt ventilatie nog belangrijker. Daarom moet iedereen verplicht een goed ventilatiesysteem installeren in renovatie -of nieuwbouwprojecten. Hiervoor werden dan ook strenge regels opgesteld. De basisregel is dat een minimale ventilatie van 3,6 m³ per uur per m² moet voorzien worden. Een uitgebreid overzicht van de ventilatieregelgeving vind je hier.

Naast de energieverslaggever is het dus ook noodzakelijk om een ventilatieverslaggever aan te stellen bij uw bouwproject. Ben je op zoek naar een ervaren ventilatieverslaggever of heb je vragen over uw ventilatiesysteem? Mijn EPB helpt je graag verder met advies op maat of een vrijblijvende offerte.

Foto: http://www.solaripedia.com/13/235/2466/watsonville_natural_ventilation_diagram.html

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be